|

Communicatie op het curriculum (Update 2)

De missie is simpel: Communicatie op het Curriculum krijgen om jongeren een goede basis te geven voor een gelukkig leven waarin ze hun dromen waarmaken. Maar om dat voor elkaar te krijgen, zijn heel wat stappen nodig. Stappen die ik niet allemaal tegelijk kan zetten en dus heb ik een lange adem nodig. Maar door alles wat ik doe, en iedereen die ik spreek, krijg ik steeds meer het gevoel dat het een missie is die gaat slagen. 

Maar toch. Twijfel? Altijd!

Als je besluit om energie, tijd en geld in een project te steken, doe je dat niet zonder slag of stoot. En zelfs als je de beslissing hebt genomen, blijft die twijfel. Ook bij mij. Er gaat geen week voorbij zonder dat ik minimaal één keer denk: “Paul, je bent gek, wie denk je wel dat je bent!”. Dat is, hoop ik,  normaal als je iets nieuws start en maakt het ook wel weer spannend en leuk.

Wat mij veel kracht en optimisme geeft op zo’n moment, zijn de reacties van alle mensen die ik spreek. En dat zijn er heel wat in de afgelopen twee maanden. Ik ben in gesprek gegaan met meer dan twintig schooldirecteuren in het basisonderwijs, leraren en rectoren in het voortgezet onderwijs en ook een aantal onderwijsprofessionals. Allemaal zijn zij positief over het idee en het lesprogramma Communicatie is Alles, en dat houdt mij natuurlijk ook positief. Twijfel? Altijd! Maar het optimisme overheerst.

Daltonschool de Leeuwerik in Leiderdorp
Superleuk gesprek met Richard van den Berg op de Leeuwerik

Directeuren in het primair onderwijs

Alle twintig directeuren die ik gesproken heb in het basisonderwijs waren erg enthousiast over het idee. Allemaal zien ze de noodzaak om kinderen de basisvaardigheden van persoonlijke communicatie te leren. En allemaal vinden ze het vreemd dat er nog geen lesprogramma is dat kinderen die basisvaardigheden aanleert. Van de twintig zijn er er zeker vijf die met het programma aan de slag willen. De termijn waarop is alleen onzeker omdat het ingepast moet worden.

Mijn lessen uit de gesprekken:

  1. Er is zeker behoefte aan het lesprogramma
  2. Het inpassen in het curriculum kost tijd
  3. De TeamTraining Communicatie is Alles wordt enthousiast ontvangen

Over punt 3: in het blog over de allereerste TeamTraining op ’t Bolwerk in Leiderdorp kun je lezen hoe enthousiast het team was. Dat enthousiasme heb ik sindsdien natuurlijk gedeeld met de directeuren die ik sprak. Van alle directeuren gaf meer dan de helft aan dat ze interesse hebben om zo’n TeamTraining in te zetten. De workshop helpt om de werkdruk op een school te verlagen door het kijken naar uitdagingen in communicatie. Als je het leuk vindt, lees je hier meer over de TeamTraining >>

Entree BonaVentura College Leiden
Vast één van de mooiste entrees uit het voortgezet onderwijs.

Reacties uit het voortgezet onderwijs

Naast directeuren uit het primair onderwijs kwam ik in contact met mensen uit het voortgezet onderwijs. Ook daar wordt het belang van goede communicatie onderstreept en is er maar weinig lesmateriaal aanwezig om die skills te trainen. Een mooie kans dus om daar ook voet aan de grond te krijgen.

De belangrijke vraag is dan natuurlijk of het lesprogramma in huidige vorm past in het voortgezet onderwijs. De professionals die ik gesproken heb, zijn in ieder geval positief. En ook de TeamTraining Communicatie is Alles werd goed ontvangen op het VO. Dat biedt dus mogelijkheden. Er zijn een aantal scholen waarmee ik actief aan de slag ben om het lesprogramma in de brugklas te gaan geven. Top!

Lessen uit de gesprekken:

  1. Communicatie is Alles past prima in de brugklas van het VO
  2. Er is veel behoefte aan lesmateriaal
  3. Er is ook behoefte om hogere klassen te trainen
  4. TeamTraining ook interessant voor lerarenteams in het VO

Gesprekken met onderwijsprofessionals

In maart en april van 2018 kwam ik in contact met verschillende onderwijsprofessionals. Leraren uit het voortgezet onderwijs, intern begeleiders uit het basisonderwijs, specialisten in hoogbegaafdheid en een teamleider uit het VO.  Allemaal zijn ze enthousiast over het lesprogramma en ik leerde ook dat er meer speelt.

Dat is het volgende: het onderwijs in Nederland zit vol met onderwijsprofessionals die hun werk met grote passie uitvoeren. Ze zijn bekwaam en hebben het beste voor met leerlingen en collega’s. Toch hebben zij het gevoel dat ze meer kunnen doen. Meer voor de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen én hun eigen professionele ontwikkeling. Ze zijn ambitieus maar het onderwijssysteem biedt te weinig mogelijkheden voor die ambitie.

Dit is een kans! Hoe dat kan uitpakken, vertel ik in een volgend blog.

Werken aan het boek

De afgelopen maanden stonden uiteraard ook in het teken van het boek dat verbeterd moest worden. Lang verhaal kort, hij is klaar! Dat betekent dus dat het boek vanaf nu te bestellen is via de website.

Stapel boeken Communicatie is Alles 2e druk
Communicatie is Alles versie 2018 is klaar!!!

Als je het boek koopt, sla je een dubbelslag:

  1. Je verbetert jouw communicatievaardigheden
  2. Je steunt de missie van Communicatie is Alles

Bestel het boek >>

De site verbeteren

Al vanaf het begin van Communicatie is Alles bouw ik de site uit op basis van deze filosofie: Bouw als je het nodig hebt. Oftewel, probeer niet je hele website in één keer uit te denken, maar doe het stapje voor stapje. Steeds als je nieuwe functionaliteit nodig hebt, voeg je het toe.

Het bestellen van het boek is één van die wijzigingen die nu nodig was. Daarnaast heb ik nieuwe content toegevoegd voor de TeamTrainingen. Ook de voorpagina is aangepast zodat het weer wat duidelijker is waar Communicatie is Alles voor staat. Het lijstje voor de komende tijd ligt klaar:-).

Feedback

Als je feedback voor me hebt, hoor ik het graag. Zie je mogelijkheden om mee te helpen met m’n missie? Foutjes op de website? Idee voor content? Alle feedback is welkom om te zorgen dat ik slaag in de missie: Communicatie op het Curriculum!

Similar Posts

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.