De allereerste Communicatie is Alles les ooit
Op negentien september 2017 is de allereerste les van de pilot op basisschool ’t Bolwerk in Leiderdorp. Onze knieën bibberen niet alleen van de zware dozen met boeken moet ik eerlijk bekennen.
We starten het Digibord en de presentatie van het lesprogramma, delen de boeken en oefenboekjes uit aan de leerlingen en gaan aan de slag. Eveline voor de klas en ik achterin met m’n laptop. Om notities te maken van wat er wel en niet goed gaat.
Het boek wordt goed ontvangen
De leerlingen reageren heel enthousiast op het boek. Dat is mooi. Vooral de tekeningen natuurlijk. Ik had heel expliciet gezocht naar iemand die in eenvoudige stijl de essentie kon raken van het boek. Die vond ik in de zomer. In de persoon van Wilma Fransen. Later meer over haar.
Allereerst doe ik een kleine introductie. Over hoe bijzonder (heel bijzonder) deze klas is en over waarom ik dit lesprogramma heb geschreven. Daarna neemt Eveline het over en gaan we aan de slag.
Na negen maanden gewerkt te hebben, ben je natuurlijk behoorlijk benieuwd of de lessen werken. Niet alleen technisch maar vooral de hamvraag: is de stof voldoende afgestemd op het niveau van de leerlingen? Want als dat niet klopt, moeten we terug naar de tekentafel.
Waarom wil je eigenlijk goed communiceren?
De eerste les gaat over het waarom. Waarom wil je eigenlijk goed kunnen communiceren? Mijn stelling is dat goed communiceren ervoor zorgt dat je een gelukkiger en succesvoller leven hebt. Dat is niet alleen m’n eigen ervaring maar ook onderzocht.
Want uit onderzoek blijkt dat goede relaties belangrijk zijn voor een gelukkig leven. En communicatie is belangrijk om die relaties gezond te houden. Met gezonde relaties bereik je bovendien ook nog eens meer in je professionele leven. Alhoewel dat laatste voor deze leerlingen nog een beetje ver van hun bed is natuurlijk. De aandacht gaat dus vooral uit naar een gelukkig leven.
Het is hartverwarmend om de leerlingen te horen praten over wat hen bezig houdt. Hoe zij communicatie ervaren in hun direct omgeving. Wat ze gelukkig maakt, maar ook waar ze verdrietig van worden. Hoe ze over succes denken. Op de vraag wat ze gelukkig maakt, krijg je echte pure antwoorden terug. Zoals:
“Ik word gelukkig als ik m’n ouders zie knuffelen.”
“Ik ben gelukkig als ik mag dansen of sporten.”
En, niet minder waar en zeker grappig.
“Ik word gelukkig als het drie uur is en we naar huis mogen.”
De onderdelen van het lesprogramma werken goed
De flow van de les werkt; introductie van de stof, een video kijken, uitleg en dan een werkvorm. Het lijkt een prima afwisseling te zijn en de leerlingen goed bij de les te houden. Fijn om te weten.
Ook de presentatie op het DigiBord helpt enorm. Dit is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. Het zuigt de leerlingen als het ware de stof in. Maar ook voor een leerkracht is het handig. Met behulp van de slide notities weet Eveline precies waar ze is in de les. En dat is zeker bij het onderwerp communicatie geen overbodige luxe.
Voorzichtige conclusie…
De eerste les geeft vertrouwen dat we Communicatie is Alles daadwerkelijk goed afgestemd is op de leerlingen. Maar er is nog een lange weg te gaan natuurlijk. Later meer blogs over de lessen.
Over
Communicatie is Alles is een lesprogramma om leerlingen van Groep 8, de basisvaardigheden van persoonlijke communicatie te leren, en zo stevig in de wereld te zetten.
Meer weten, stuur een e-mail naar paul@communicatieisalles.nl of bel 06 4397 5972.