Een lesprogramma in de markt zetten (Update 1)
Mijn missie is om kinderen stevig in de wereld te zetten en de wereld een beetje beter te maken. Daarvoor heb ik het lesprogramma Communicatie is Alles ontwikkeld. Maar ik heb nog nooit een lesprogramma in de markt gezet dus ik moet alles leren. In deze updates laat ik je een beetje meegenieten.
Hoogtepunt van de week
Ja, laten we gelijk maar bij het mooiste beginnen. M’n post op Facebook over het artikel ‘Hoe m’n beste idee tot leven kwam.’ was een onverwacht hoogtepunt. Natuurlijk had ik wel wat reacties verwacht maar vooral de manier waarop iedereen reageerde was geweldig.
Het gaf me niet alleen heel veel energie maar ook het idee om deze updates te schrijven. Dank je wel lieve mensen!
Lees hier alle commentaren op de post >>
Waarom deze updates?
Ten eerste denk ik dat mensen het leuk vinden om te zien wat erbij komt kijken om een nieuw bedrijfje te starten. De leuke en minder leuke dingen die je daarbij tegenkomt. Het lijkt me dat anderen daar iets aan kunnen hebben. Dus als je een vraag hebt, stel hem gerust in de comments.
En, sowieso voor vrienden en familie die het leuk vinden op de hoogte te blijven natuurlijk.
Gesprekken met de markt
Als je een nieuwe markt betreedt, moet je onderzoek doen. Dat kan achter je schermpje thuis, maar echt leren doe je pas als je mensen spreekt. Dus heb ik de komende maanden elke week drie tot vier gesprekken met mensen uit het vak. Schooldirecteuren van basisscholen voornamelijk maar ook andere specialisten.
Deze week was ik op het Montessori in Noordwijk en Oegstgeest. Twee totaal verschillende gesprekken, maar allebei superinteressant. Communicatie is Alles wordt eigenlijk overal heel goed ontvangen. Hier dus ook. Maar in Noordwijk was er veel meer, opbouwende, kritiek dan in Oegstgeest. En daarmee bewijzen deze gesprekken gelijk hun waarde. Eigenlijk op twee manieren.
Eén, als je kritiek krijgt, is het een kans om te leren. Niet dat je zomaar alles klakkeloos moet aannemen natuurlijk. Je moet blijven vertrouwen op je eigen ideeën. Maar, je kunt wel heel goed mixen. Jouw ideeën met de kennis van specialisten uit het vak.
Twee, als de persoon vooral positief is, krijg je ongelooflijk veel energie. Zo’n persoon gaat direct met je meedenken en nieuwe ideeën aandragen waar je iets mee kunt. Waardoor jouw hoofd ook weer ‘aangaat’. Zeer waardevol dus.
Als laatste had ik een gesprek met Peter Pot van Primair Passend Onderwijs Regio Leiden. Een zeer leuke man met heel veel ervaring in het primair onderwijs. Idee: ga ook speciale avonden organiseren om ook de ouders aan het begin meer te betrekken bij Communicatie is Alles.
En dat is een goed idee. Want de olievlekwerking richting de ouders is een belangrijk onderdeel van de methode. Daarom sturen we ook een e-mail naar de ouders na elke les. In die e-mail de vraag om het hoofdstuk te lezen en hun kind te helpen met de thuisopdracht.
Toeval bestaat niet
Toen ik weg liep bij Peter, kwam ik een vriendin tegen waarmee ik app-contact had maar nog geen afspraak. Gelijk twintig minuten staan praten natuurlijk, vier nieuwe contacten gekregen en direct een afspraak gemaakt. Zo leidt het één tot het ander. Een beetje buiten komen is dus op vele manieren nuttig.
Werken aan het boek
Ik ben de laatste vier weken druk bezig geweest om de tweede druk van Communicatie is Alles af te maken. Twee nieuwe hoofdstukken geschreven, fouten eruit, nieuwe afbeeldingen laten maken en ga maar door. Grote klus maar het gaat de goede kant op. De tekeningen in het boek zijn trouwens gemaakt door Wilma Fransen. Iedereen vraagt dat, dus leuk om te weten.
En, Mirjam van der Loo heeft me donderdag haar redactieslag gestuurd. Dank, dank, dank! Daar ga ik mee verder na het schrijven van dit blog;-).




Werken aan de TeamTraining
Verder zijn Eveline en ik hard bezig met het ontwikkelen van de TeamTraining. Over twee weken geven we die op ’t Bolwerk in Leiderdorp aan zo’n twintig leerkrachten. Het doel van de training is om ook de leerkrachten meer inzicht te geven in hun communicatie. Want zij communiceren ontzettend veel met ouders, leerlingen en binnen het team. Als je al die communicatie ook maar iets verbetert, helpt dat enorm met de werkdruk. Eveline heeft daar een goed stuk over geschreven op dit blog. Betere communicatie als oplossing voor werkdruk in het onderwijs >>
Samenvattend
Een mooi weekje waarin we heel veel hebben gedaan. Ik heb nog lang niet alles benoemd en ook nog niet iedereen die meewerkt genoemd. Maar dat ga ik zeker doen in de volgende updates.