|

Executieve functies op de site

In het weekend van 24 november was ik uitgenodigd voor een Expertweekend Executieve Functies. Door alle gesprekken tijdens het weekend  kwam ik op een vraag / idee. 

Het doel van het weekend was om input te geven op  een nieuwe analyse-tool. Het weekend werd georganiseerd door Desiree Houkema, Willeke Rol en Monique Schaminee. De functie van de tool is te analyseren hoe goed een leerling in staat is om zichzelf te sturen. Kijken naar executieve vaardigheden van die leerlinge is een manier om dit inzicht te verkrijgen.

Het mooie van deze tool is dat het zowel het perspectief van de leerling als die van de ouder(s) en leerkracht in kaart brengt. Vervolgens kun je met die analyse in de hand bepalen hoe je een kind kunt helpen om richting te geven aan die zelfsturing. Niet geheel toevallig is de werknaam van het project: Richten geven aan Zelfsturing.

Weekend Executieve Vaardigheden
Hard aan het werk met de organisatie

Executieve functies en persoonlijke communicatie

Het was een hele leuke en interessante bijeenkomst. Achttien mensen bij elkaar in een huis in Lemele vlakbij Ommen. Wat me opviel was de overlap tussen de executieve functies en wat ik zelf had beschreven en onderzocht voor Communicatie is Alles. Daarom maakte ik een kleine studie van Executieve Functie / Vaardigheden.

Mijn vraag was: hebben alle executieve vaardigheden hun toepassing binnen persoonlijke communicatie? Na wat lezen en video’s kijken, kwam ik tot de conclusie dat dit inderdaad zo is. Zelfs de koude executieve functies als organisatie, planning en taakinitiatie vinden een toepassing binnen persoonlijke communicatie.

Nieuwe kennis, nieuwe content

Aangezien ik graag wil dat de website een plek is om je kennis over communicatie te vergroten, heb ik mijn onderzoek online geplaatst.

Ga naar Kennis-Executieve Vaardigheden >>

Ik kijk ernaar uit om meer met de drie dames samen te werken. Wellicht kunnen we een manier vinden om richtinggeven aan zelfsturing en lessen in persoonlijke communicatie aan elkaar te koppelen. Er zijn veel overeenkomsten dus wie weet.

 

Similar Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.