Hoe Communicatie is Alles begon

Ik weet nog goed hoe het begon. Ik zat aan tafel met m’n vrouw Lisette en dochters Loïs en Isabel. Het zal ergens midden 2007 geweest zijn. Gewoon een doordeweekse avond. Waar we precies over spraken, weet ik niet meer, maar ik probeerde, net zoals mijn ouders dat hadden gedaan, m’n kinderen iets te leren over hoe je met elkaar praat. Iets in de trant van, luisteren en nadenken voordat je antwoord geeft. Het zal eenvoudig geweest zijn, want m’n dochters waren op dat moment acht en vijf.

Foto Loïs en Isabel aan tafel in 2007

Toen de kinderen later op de avond in bed lagen, zat ik voor me uit te staren. Op dat moment bedacht ik me dat het toch heel vreemd is dat we onze kinderen op de basisschool wel leren rekenen en schrijven, maar niet hoe ze moeten communiceren. Terwijl dat communiceren zo’n belangrijk deel uitmaakt van ons leven. Misschien nog wel belangrijker dan rekenen of foutloos schrijven.

Het idee heeft me nooit meer losgelaten. In de loop der jaren maakte ik aantekeningen in een document met de naam “Communicatie is Alles”. Een uitdrukking die ik soms gebruikte op werk en thuis. Steeds als ik een idee had of zelf weer iets leerde over communicatie, legde ik het vast. Met als doel om uiteindelijk een lesprogramma over communicatie te ontwikkelen voor het primair onderwijs.

Een drukke baan en opgroeiende kinderen zorgden ervoor dat er niet veel voortgang zat in het project. Daardoor bleef het lang op de plank liggen. Tot begin 2017. Toen vond ik de tijd om serieus met het project aan de slag te gaan.

Het resultaat is een lesprogramma bestaande uit een boek en oefenboekje voor de leerlingen, een handleiding en Digibord presentatie voor de leerkracht en e-mails om de ouders te betrekken bij het programma. Dat laatste om te proberen een olievlekwerking op gang te brengen.

Ook schreef ik een plan om het lesprogramma op zoveel mogelijk onderwijsinstellingen op het curriculum te krijgen. Ik geloof er heilig in dat goede communicatievaardigheden een enorm verschil kunnen maken in het leven. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk jongeren in aanraking te laten komen met deze lessen.

Ik ben ervan overtuigd dat als we kinderen leren om goed te communiceren, dat ze een gelukkiger en succesvoller leven zullen hebben. Dus dat is m’n missie.

Veel geluk & succes, Paul.

Similar Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.