Matthieu Ricard 15 februari 1946
Matthieu Ricard is een Nepalese monnik en was, in de 70’er jaren, een veelbelovend celbioloog. Tijdens zijn promotie-onderzoek aan het Pasteur Instituut in Parijs werkte hij o.a. met Nobelprijswinnaar Francois Jacob. Na z’n afstuderen in 1972 besloot hij om geen carriere in de biologie te maken maar naar de Himalaya te gaan. Ricard kwam in de leer bij verschillende meesters en werd uiteindelijk de persoonlijke vertaler van de Dailai Lama.
Matthieu werd beroemd door een onderzoek waarin hij werd bestempeld als de gelukkigste mens op aarde. Hij sprak daarover in een TED talk die je even verderop vindt. Na z’n TED talk is Ricard een veelgevraagd spreker en heeft meerdere boeken geschreven. In Nederland o.a. bekend van het boek “De monnik en de filosoof”, het vergelijk tussen westerse en oosterse filosofie (z’n vader was de beroemde filosoof Jean-Francois Revel)
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Matthieu_Ricard
Website: https://www.matthieuricard.org
Ted Talk Matthieu Ricard 2008
Matthieu Ricard en Communicatie is Alles
Communicatie is soms ongelooflijk moeilijk. Het vergt een hoge mate van zelfbewust zijn om gesprekken naar een goede uitkomst te leiden. Dat komt vooral door de emoties die vaak een rol spelen in communicatie. Hoe intelligent een gesprek ook is, er is altijd een emotionele laag aanwezig. Zo zijn onze hersenen nu eenmaal geprogrammeerd.
Maar de Amygdala in ons emotionele brein, is vooral getraind op gevaar en triggert al snel onze Fight, Flight of Freeze reactie. Echter, in de huidige maatschappij zijn de gevaren niet zo groot als de Amygdala ons wil laten geloven. Dat is een oorzaak van veel communicatieproblemen. Jij of de ander reageert gewoon te heftig.
De Amygdala speelt bij communicatie dus een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat, een jonger deel van ons brein de prefrontale cortex, in staat is om die Amygdala te controleren. Maar niet bij iedereen is het circuit dat dat mogelijk maakt, even sterk. Het circuit van Matthieu Ricard blijkt echter zo sterk dat het bijna niet te meten viel. Het bewust zijn van deze feiten en het trainen van je brein, bijvoorbeeld door meditatie of mindfulness, helpt om je communicatie te verbeteren.
In het lesprogramma Communicatie is Alles leren we kinderen (globaal) over de belangrijkste hersengebieden. De bedoeling is om ze te leren dat ze controle hebben over hun persoonlijke communicatie. En misschien nu nog niet perfect maar het wordt alleen maar beter met training.