Emotieregulatie
Emotieregulatie is het vermogen om emoties van jezelf en anderen te herkennen en in staat zijn om jouw emoties in bedwang te houden om je doelen te bereiken.
Als je een kort lontje hebt, snel van streek bent en vaak blijft hangen in negatieve emoties, dan is dat niet bevordelijk voor je gemoedstoestand (en die van anderen). Mensen die hun emoties goed kunnen reguleren zijn vaker evenwichtige personen. En die bereiken hun doelen sneller.
De controlerende werking van de prefrontale cortex is een belangrijk element in het reguleren van je emoties. Emoties ontstaan in ons emotiecentrum (Amygdala) en kunnen direct heftig zijn. Een goede werkende prefrontale cortex stelt je in staat om deze gevoelens te analyseren en op de beste manier te reguleren of beteugelen.

Emotieregulatie en persoonlijke communicatie
Teveel emotie in een gesprek leidt vaak tot problemen. Afhankelijk van het onderwerp kunnen die emoties grote gevolgen hebben en dat is jammer. Verbroken vriendschappen, scheidingen, familievetes, ze ontstaan vaak doordat mensen hun emoties niet in bedwang kunnen houden.
In bijna alle communicatie speelt emotieregulatie een belangrijke rol. Om je emoties te reguleren moet je goed “naar binnen kunnen kijken”. Welke gevoelens ervaar jij binnen een gesprek. Welke gevoelens ervaar je van de ander? Hoe reageer je op die emoties van jezelf en van die ander?
Door je emoties meer onder controle te hebben, ben je in staat om te relatieveren. Bijvoorbeeld als je vriend of vriending een keer een rotopmerking maakt of een leraar je voor de klas kritiek geeft.
In Communicatie is Alles
Er zijn binnen het lesprogramma verschillende hoofdstukken waarin we kijken naar emotieregulatie. De CommunicatieLadder helpt je bijvoorbeeld herkennen waar je bent in een gesprek en welke emoties daarbij horen. In het hoofdstuk over de kracht van woorden leren we kinderen dat het beteugelen van je emoties essentieel is in je communicatie. Niet alleen emoties die je uitspreekt naar een ander maar vooral ook die je uitspreekt naar jezelf.
<< Volgehouden aandacht | Flexibiliteit >>