Inlevingsvermogen (Theory of mind)

Het vermogen om een idee te vormen vanuit het perspectief van iemand anders.

Inlevingsvermogen helpt ons om zaken vanuit het perspectief van de ander te bekijken. Het gevolg daarvan is dat we ons “invoelen” in de situatie van die ander. Je verplaatst je in zijn of haar schoenen. We begrijpen wat de voordelen, nadelen, leuke emoties of nare emoties zijn die samenhangen met hetgeen er speelt.

Een gevolg hiervan is dat we mogelijk ons eigen gedrag, onze eigen opvattingen rondom een idee of mening aanpassen. Inlevingsvermogen is nodig om empatisch te kunnen zijn, jezelf in te voelen in de ander.

Spiegelneuronen spelen een belangrijke bij deze executieve vaardigheid. In dit kader is het leuk om te lezen over Matthieu Ricard die getest wordt in een vervelend gesprek >>

Inlevingsvermogen in communicatie

Als iedereen deze executieve vaardigheid onder de knie had, waren er minder conflicten. Van groot tot klein. In communicatie is het essentieel om onderwerpen en ideeën vanuit het perspectief van de ander te bekijken.

Executieve vaardigheid Inleveringsvermogen
Gewoon een arm om iemand leggen als het even moeilijk gaat.

Juist wanneer we vanuit het perspectief van de ander leren kijken, krijgen onze eigen ideeën over het onderwerp meer kracht. Het is als een schaakspeler die altijd bezig is met de volgende zet van z’n tegenstander. Hoe beter hij die vaardigheid beheerst, des te beter is zijn volgende zet.

In veel communicatie gaat het echter niet persé over winnen of verliezen. Te vaak zijn er zelfs alleen maar verliezers na een gesprek. In professionele communicatie, bijvoorbeeld op werk, in politieke debatten of in de juridische wereld gaat het wel over winnen of verliezen. Vaak zie je een tweede team in een (recht)zaak,  het geheel alleen vanuit het perspectief van de andere partij bekijken. Om op die manier op alles voorbereid te zijn.

In Communicatie is Alles

Inlevingsvermogen is een essentiële executieve vaardigheid voor betere communicatie.  Het lesprogramma bevat meerdere hoofdstukken en werkvormen over inlevingsvermogen. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk over empatisch luisteren, waarin we kijken wat je voelt als iemand niet naar je luistert.

<< Doelgerichtheid | Prosociaal >>

Gratis lesprogramma

Leer kinderen de basisvaardigheden van persoonlijke communicatie