Organiseren

“Organiseren is de vaardigheid om zaken volgens een systeem te arrangeren of ordenen.”

Goed organiseren betekent binnen de executieve functies onder andere: je spullen op orde hebben en houden, het kunnen sorteren van informatie en zorgen dat je alles klaar hebt om een taak af te handelen. 

Het betekent ook een systeem hebben om je spullen logisch op te bergen, schema’s bedenken om logica aan te brengen en spullen opruimen die je even niet nodig hebt.

Logischerwijs wordt het makkelijker om taken uit te voeren en uiteindelijk ook complete doelen te bereiken. Een opgeruimde geest, kamer, bureau helpt niet alleen bij het voorkomen van afleiding (zie ook volgehouden aandacht), maar ook bij het makkelijker structuren van nieuwe ideeën.

executieve vaardigheid organisatie
Duidelijk geval van een wat mindere organisatie
Foto Darwin Vegher

Organisatie binnen Communicatie

In eerste instantie lijkt er niet direct een link te zijn met communiceren maar niets is minder waar. Goede organisatie helpt je om met de juiste voorbereiding aan een gesprek te beginnen. Wat is de beste omgeving en het beste moment voor een goed resultaat? Tijdens een concert Justin Timerlake met je dochter praten over haar schoolresultaten leidt meestal niet tot het beste resultaat. Klinkt logisch maar toch maken we allemaal dit soort fouten.

Daarnaast is logisch structureren ook tijdens het gesprek een belangrijke vaardigheid. Want, hoe goed je ook bent voorbereid, tijdens een gesprek krijg je altijd nieuwe informatie. Nieuwe feiten of emoties van je gesprekspartner. Wat doe je daarmee? Hoe orden je deze en gebruik je die in een volgorde om tot een goed resultaat te komen. 

In Communicatie is Alles

In het lesprogramma: onderdeel “Logisch formuleren” leren de kinderen om hun gedachten te organiseren. Vooral vóór het moment dat je een gesprek ingaat, heb je daar veel baat bij. Ze oefenen met de wijze waarop je het makkelijkst je doel bereikt door je logisch te formuleren.

 

<< Plannen | Werkgeheugen >>