Prosociaal gedrag

Prosociaal gedrag is het vermogen om niet alleen keuzes te maken waar alleen jij plezier van hebt, maar ook keuzes die voor anderen waardevol zijn. 

Prosociaal gedrag is bijvoobeeld: iets voor iemand doen zonder dat je er iets voor terug wilt. Of geen keuzes maken die jou veel opleveren maar de ander schade brengt. In het algemeen, respect hebben voor anderen en keuzes maken die de groep of de ander helpen. Zonder jezelf daarbij uit het oog te verliezen natuurlijk.

Als je niet prosociaal bent, investeer je rustig in de wapenindustrie of tabaksindustrie. Heb je geen probleem om anderen te discrimineren of voor schut te zetten. Dump je zonder enige schaamte je rommel langs de snelweg en ga zo maar door.

Om doelen te bereiken, is Prosociaal gedrag enorm belangrijk. Doelen bereik je nu eenmaal niet vaak in je eentje. Meestal heb je meerdere mensen en zelfs hele teams nodig om een doel te bereiken. Door Prosociaal gedrag te laten zien, lukt het sneller om die doelen te bereiken.

executieve vaardigheid prosociaal gedrag
Teamwork
Foto Anna Samoylova

Prosociaal gedrag in communicatie

Binnen communicatie betekent dit bijvoorbeeld de ander de ruimte geven om zich te uiten. De tijd nemen om iets vanuit het andere perspectief te bekijken om de ander daarmee te willen helpen. En uiteraard het voorkomen van allerlei negatieve uitlatingen over andere personen of groepen.

Een voorbeeld van prosociaal gedrag is een hele avond luisteren naar een vriend of vriendin die met een probleem zit. Natuurlijk is jouw leven ook belangrijk en is er deze week van alles gebeurd op je werk, maar het probleem van je vriend(in) is simpelweg groter en verdient de aandacht.

Het lijkt volledig onzelfzuchtig en toch zit aan deze executieve vaardigheid ook een pluspunt voor jou. Er bestaat zoiets als wederkerigheid. Zodra jij iets voor een ander doet, ontstaat in het hoofd van die ander de verplichting om hetzelfde voor jou te doen. Luister jij als goede vriend(in) een hele avond naar de ander, dan heb je grote kans dat je die steun zal terugontvangen als jij die nodig hebt.

In dit kader is het leuk om te lezen over de wet van de wederkerigheid in communicatie>>

In Communicatie is Alles

Prosociaal zonder jezelf te vergeten, dat is een belangrijk uitgangspunt van het lesprogramma Communicatie is Alles. Zeker in de hoofdstukken over HakkieTakkies, de kracht van woorden en Positief spreken, staat het onderwerp centraal.

 

<< Inlevingsvermogen | Plannen >>