Responsinhibitie

Responsinhibitie is de vaardigheid die jou in staat stelt om ongewenst gedrag te onderdrukken. Oftewel, denk na voor je iets doet of zegt.

Dat ongewenste gedrag kan van alles zijn. Van groot tot klein. Vaak reageer je gewoon impulsief. Je maakt bijvoorbeeld een geweldige grap over wat iemand net zei, maar je zet wel je collega voor schut. Of je koopt gewoon die auto, iPhone, scooter, ring, terwijl je weet dat je het geld niet hebt. Wanneer jouw impulsiviteit leidt tot dit soort problemen, doe je er goed aan om deze executieve vaardigheid te trainen.

Respons-inhibitie in persoonlijke communicatie

Door een gebrek aan respons-inhibitie onstaan ook allerlei grote en kleine problemen in communicatie. Je hebt net even een iets te grote mond tijdens de lunch of je reageert net even iets te fel op iets dat je partner vraagt. We kennen het allemaal. En eenmaal gezegd, is het lastig om je woorden terug te draaien of de emoties van de ander teniet te doen.

effectieve vaardigheid responsinhibitie voorkomt ellende
Het is nooit leuk als iemand die je waardeert, zich slecht voelt.
Foto: Brooke Winters

Het is dus van groot belang om jezelf te trainen om niet zomaar alles te zeggen (en te doen) wat in je opkomt. Dat scheelt je veel ellende en zorgt ervoor dat je makkelijker en sneller je doelen bereikt. Door deze executieve functie te trainen in communicatie zal deze vaardigheid zich ook uiten in andere activiteiten.

In Communicatie is Alles

In het lesprogramma vind je het hoofdstuk “De kracht van woorden”. Daarin wordt duidelijk gemaakt hoe krachtig woorden zijn en waarom je dus goed moet opletten wat je zegt. Anders kun je de mensen om je heen pijn doen zonder dat je dat wilt. We trainen met de slimste reacties voor bepaalde situaties. Allemaal om bewustwording rondom deze belangrijke vaardigheid te ontwikkelen.

 

<< Flexibiliteit | Doelgerichtheid >>

Gratis lesprogramma

Leer kinderen de basisvaardigheden van persoonlijke communicatie