Taakinitiatie
Taakinitiatie is het vermogen om zonder te talmen op tijd en efficiënt aan een taak te beginnen.
Kort maar krachtig en toch zit er ontzettend veel achter deze zin. Want hoe vaak stellen we een taak niet uit? Zeker als de taak minder leuk is, gebeurt dat. Veel taken “moeten” meestal en zijn dus per definitie minder leuk. Maar toch blijkt dat als we eenmaal starten met de taak, zo’n taak ook plezier kan opleveren. De dingen komen af, worden schoner, ruimen op, lossen op.
Als je dus een manier kunt vinden om makkelijk aan taken te beginnen ben je efficiënt. Ten eerste komt er meer, makkelijker en sneller af. Ten tweede voel je je waarschijnlijk ook nog eens goed omdat je resultaat bereikt. Dat komt doordat je hersenen stofjes aanmaken bij iets dat lukt of afkomt. Goede taakinitiatie maakt je dus happy. Maar die eerste stap zetten, is voor bijna iedereen vaak lastig.

Foto Danielle Macinnes
Persoonlijke Communictie en Taakinitiatie
Vaak stellen we lastige gesprekken uit. Meestal omdat we weten dat er emoties zullen gaan spelen. Maar ook omdat we weten dat het voorbereiden van zo’n gesprek tijd gaat kosten. Zelfs omdat we vaak niet weten wat we aanmoeten met de situatie. Dus stoppen we ons hoofd lekker in het zand en gaan door met iets anders.
Maar ergens in ons achterhoofd knaagt dat gevoel. Dat gevoel dat aangeeft dat dit uitstelgedrag ons nog zeker een keer zal opbreken. En heel waarschijnlijk zal dit gebeuren op een moment dat het ons het minste uitkomt. Net als je klaar staat om naar die verjaardag te gaan, naar je werk of naar school. De emotie wordt getriggerd en bam, daar ga je.
Vandaar dat de executieve functie taakinitiatie zo belangrijk is voor je communicatieve vaardigheden. Met een goede planning en gewoon doen, maak je het leven een stuk makkelijker en leuker.
In dit kader ook interessant om te lezen: waarom een beloning in het vooruitzicht stellen beter werkt dan dreigen met een toekomstig nadeel >>
In Communicatie is Alles
Het lesprogramma helpt leerlingen het initiatief te nemen tot een gesprek. Of het nu met ouders, vrienden of medeleerlingen is. Ook tijdens oefeningen in de klas, gaan we het gesprek aan met elkaar. Durven vragen, naar de bron gaan, verantwoordelijkheid nemen, het zijn allemaal elementen van goede taakinitiatie.
<< Werkgeheugen | Metacognitie >>