(Volgehouden) Aandacht
Volgehouden aandacht is de mate waarin je in staat bent om je aandacht op iets te richten, die aandacht vol te houden en op die manier activiteiten af te krijgen, ongeacht saaiheid, vermoeidheid of afleidingen.
Deze executieve vaardigheid helpt om je doelen sneller en makkelijker voor elkaar te krijgen. Logisch, want wanneer je jezelf niet door elke afleiding van de wijs laat brengen, lukt dat beter. Of het nu je werk is, je huiswerk of een hobby.
Je zwakheden kennen, helpt veel. Als je snel afgeleid bent, is het goed om dat te weten. Welke afleidingen werken jou het meeste tegen? Verwijder je die zwakheden uit de omgeving voordat je aan een taak begint? Hoeveel tijd kun je maximaal geconcentreerd werken? Voel je, terwijl je werkt aan een taak, wanneer die concentratie afneemt en handel je daarnaar of niet? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen voor of tijdens het werken aan die taak.
Volgehouden aandacht en persoonlijke communicatie
Het mag duidelijk zijn dat aandacht een grote rol speelt in succesvolle communicatie. Wanneer één van de gesprekspartners door het minste of geringste afgeleid is, wordt het lastig om bij een onderwerp te blijven. Ook zal de kwaliteit van standpunten of argumenten afnemen als er weinig focus is.
Goede persoonlijke communicatie vergt aandacht. Je moet gericht zijn op je gesprekspartner(s) om te kunnen achterhalen wat hen beweegt of juist niet. Net zo goed moet je een pauze kunnen inlassen op het moment dat je voelt dat het echt niet meer gaat in een gesprek.
In Communicatie is Alles
In het lesprogramma is “Luisteren” uiteraard een belangrijk onderdeel. De kinderen leren wat er gebeurt op het moment dat je niet luistert. Wat doet dit met de ander en wat doet het met jou? Luisteren vergt aandacht, soms langdurige aandacht. Maar alleen als we goed luisteren, snappen we hoe de ander zich voelt en kunnen we ons doel bereiken.
<< Metacognitie | Emotieregulatie >>