Beloning is drijfveer voor onze hersenen

Uit onderzoek blijkt dat het niet een negatieve toekomst is die ons aanzet tot actie. Het is juist een beloning die onze hersenen aanzet tot actie.

In haar boek Dingen gedaan krijgen, beschrijft Tali Sharot een onderzoek op de Intensive Care afdeling van een Amerikaans ziekenhuis. In 2008 startte een groep onderzoekers een ambitieus programma. Ze hadden 24 maanden om de handhygiëne in ziekenhuizen te verbeteren. 

Ze legden bij de betreffende IC-afdeling een camerasysteem aan om precies te kunnen volgen hoeveel mensen hun handen wasten voor en na het ingaan van de kamer. Het schokkende nieuws was dat slechts 10% van het medisch personeel voldeed aan de regels. Zelfs het feit dat hun gedrag werd vastgelegd, maakte dus niets uit. 

Onderzoek intensive care - Tali Sharot

Vervolgens installeerden ze een scherm met daarop feedback over hoe de dienstdoende Intensive Care ploeg het deed. Iedere keer als iemand z’n handen waste, ging het getal omhoog. Ook gaf het scherm de weekscore van alle teams bij elkaar. Het verbazingwekkende resultaat was dat hierna het percentage dat voldeed aan de hygiëne-regels omhoog schoot naar 90%. Het experiment werd in andere ziekenhuizen herhaald met hetzelfde resultaat. Geweldig maar wat is de verklaring hiervoor?

Die ligt in onze hersenen. Die zijn zo geprogrammeerd dat het nemen van een actie is geassocieerd met een beloning. Het voorkomen van een negatieve situatie is voor onze hersenen geen beloning. De waarschuwing, als je rookt, krijg je misschien kanker, is geen reden om te stoppen. Als je zou zeggen: je uithoudingsvermogen gaat omhoog als je stopt met roken, werkt dat waarschijnlijk beter. Waarom dat nog niet gebeurt, is dus vreemd. 

Armellino et al., “Using High-Technolgoy to enforce Low-Technology Safety Measures.

Bekijk een presentie van Tali Sharot over o.a. dit onderzoek >>

In relatie tot Communicatie is Alles 

Heel vaak gebruiken we de negatieve gevolgen in onze communicatie. Als je niet studeert, haal je die test niet. Of, als uw kind zo doorgaat op school, wordt het erg lastig om over te gaan. Het onderzoek toont aan dat dit minder goed werkt dan de positieve kant belichten en juist te laten zien wat wél mogelijk is.

Het werkt beter om te zeggen dat je die test haalt als je nu elke dag een uurtje leert. Of dat lastige Profiel Werkstuk best gaat lukken, mits je elke dag wat leest over het onderwerp. Onze hersenen zijn nu eenmaal geprogrammeerd om actie te nemen voor een beloning, niet om actie te nemen om daarmee een toekomstig nadeel te voorkomen. 

In het lesprogramma gaan leerlingen aan de slag met Positief spreken. Ze leren hoe bepaalde acties leiden tot een negatieve uitkomst en hoe andere, meer positieve acties, een grotere kans hebben op positiviteit.

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Wil je op de hoogte blijven als ik nieuwe artikelen en leuke onderzoeken toevoeg? Meer horen over de ontwikkelingen bij Communicatie is Alles? Vul je gegevens in en ontvang de updates.