Beter leren met een Growth Mindset

Stephanie Fryberg een native American van Universiteit van Washington deed een experiment met kinderen uit een reservaat nabij Seattle. Ze wilde kijken of het trainen van een growth mindset, effect zou hebben op de leerresultaten van de kinderen. Ze nam de principes van Growth mindset & Fixed mindset van Carol Dweck en ontwikkelde een programma om kinderen een growth mindset te geven.

Onderzoek Growth Mindset

Ze begon om de leraren te onderwijzen over de growth & fixed mindset waardoor deze de principes konden overbrengen op de kinderen. Ze ontwikkelde een televisieprogramma om de ouders van de kinderen te bereiken. Met hetzelfde doel, wat zijn de verschillen tussen de mindsets en waarom is de growth mindset in potentie zoveel beter. Op die manier konden de ouders ook ondersteunen. Ze werkte ook met individuele ouders of groepen ouders samen. 

Growth Mindset leidt tot beter leren

Leerlingen werd verteld, we gaan jullie brein laten groeien. Er werd ook verteld over hoe het brein werk, en hoe je het laat groeien. Ze lieten zien hoe je brein nieuwe verbindingen aanmaakt voor elke nieuwe taak die je wil gaan uitvoeren. Het was een behoorlijke klus en na zo’n anderhalf jaar kwamen de resultaten binnen.

Die resultaten waren zeer goed. De groepen één, twee en drie gingen van de laatste plaats in het district naar de top van hun district. Groepen vier, vijf en zes verbeterden ook enorm. Ze gingen ongeveer een jaar aan cognitieve vaardigehden vooruit. De resultaten zijn vooral bijzonder omdat dit groepen zijn waarvan normaliter niet veel verwacht wordt. Geheel onterecht dus. Welke groep, waar dan ook, het kan zomaar zijn dat er een Einsteintje tussen zit. Mits zijn of haar brein maar op de juiste manier wordt gecultiveerd.

Video Stephanie Fryberg

In onderstaande video komt veel meer aan bod dan alleen het Growth & Fixed model. De video start op het moment dat Stephanie over het onderzoek verteld.

Growth & Fixed Mindset en Communicatie is Alles

Als uit onderzoek blijkt dat je met een Growth Mindset meer bereikt, dan is dat  ook voor communicatie goed nieuws. Het betekent dat als de wil en het geloof er is om beter te worden, je ook sneller in staat ben om vooruitgang te boeken.

Dat is goed om te weten, want beter worden in communicatie is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je al volwassen bent en patronen van communicatie al stevig zijn verankerd in je brein. Maar weten dat je je “Brein” kan laten groeien, is absoluut een lichtpunt. Dit heeft natuurlijk van alles te maken met cognitieve controle en neuroplasticiteit.

Wat mij betreft is “Bewust-zijn” het sleutelwoord en gelijk het allermoeilijkste van goed communiceren. Bewust zijn van wat jij zegt en jij voelt in een gesprek. Bewust zijn van hoe de ander zich voelt en zijn of haar woorden op de juiste manier interpreteren. Niet makkelijk maar met een Growth Mindset dus gewoon mogelijk.

In het Lesprogramma en de TeamTraining komt de Growth Mindset op meerdere manieren terug. Ook zie ik op scholen al leraren die deze principes toepassen. Mooi om te zien.

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Wil je op de hoogte blijven als ik nieuwe artikelen en leuke onderzoeken toevoeg? Meer horen over de ontwikkelingen bij Communicatie is Alles? Vul je gegevens in en ontvang de updates.