De gelukkigste mens op aarde
Matthieu Ricard werd in 2009 door onderzoekers bestempeld als de gelukkigste mens op aarde. Die titel, waar hij niet altijd blij mee is, kreeg hij vanwege een onderzoek waarin hij participeerde. In dat onderzoek werd de activiteit van de linker- en rechterhelft van de prefrontale cortex gemeten. Met als doel te kijken naar de links-rechtsverhouding van Ricard.
Onderzoek prefrontale cortex
Uit eerdere onderzoeken was duidelijk geworden dat de Amygdala in een stressvolle situatie effect heeft op de rechterkant van de prefrontale cortex. Die kant wordt op zo’n moment dus actief. Een teken dat het brein stress ervaart.
Als jouw prefrontale cortex goed werkt, wordt gekeken of die stress wel terecht is. Zo niet dan stuurt de linkerkant een signaal naar de Amygdala dat die het wat rustiger aan kan doen. De verhouding in activiteit tussen de twee kanten blijkt een goede indicator te zijn voor hoe goed mensen zich voelen. Als de rechterkant actiever is dan ben je minder gelukkig. Misschien zelfs depressief. Als de linkerkant actiever blijkt dan ben je over het algemeen gelukkiger. Je prefrontale cortex is dan in staat om je Amygdala goed te bedwingen. In het kader van executieve vaardigheden is dit dus emotieregulatie.
De verhouding tussen de linker- en rechterhelft van de prefrontale cortex kun je meten. Dat was al bij vele mensen gedaan. In 2009 wilde Richard Davidson wel eens zien hoe de verhouding zou zijn bij de Nepalese Monnik Matthieu Ricard. Er werden 256 sensoren op z’n brein geplaatst en de metingen begonen.
De gelukkigste mens op aarde
Bij de metingen vond Ricardson een niveau van gammagolven dat nog niet eerder gemeten was. Ver erboven zelfs. Gammagolven worden positief geassocieerd met bewustzijn, focus, leren en geheugen. De scans toonden ook een bovengemiddelde activiteit in de linkerhelft van de prefrontale cortex ten opzichte van de rechterkant. Een teken van rust en geluk en meer weerstand tegen de invloeden van stress.
Omdat de waardes hoger waren dan ooit bij iemand anders gemeten kreeg Matthieu de titel “De gelukkigste mens”. Hij is blij met de publiciteit die het hem gaf waardoor hij z’n altruïstische doelen makkelijker bereikt. De titel klopt alleen niet wat Ricard betreft. Er zijn wellicht mensen die nog hogere waarden hebben, alleen zijn die niet gemeten. Daarnaast is het voor hem iets te populair, een stickertje op z’n complete zijn.
Gelukkig zijn en Communicatie is Alles
Ik geloof er heilig in dat goede communicatievaardigheden leiden tot een gelukkiger leven waarin je meer doelen bereikt. Daarom is het zo belangrijk om kinderen die vaardigheden te leren. Want jong geleerd is oud gedaan.
Jong geleerd is belangrijk omdat bij kinderen de prefrontale cortex nog niet helemaal ontwikkeld is. Die is zelfs pas midden twintig helemaal volgroeid. Kinderen hebben daardoor meer moeite om de Amygdala te bedwingen. Zoals ze ook meer moeite hebben met plannen, focus en sommige andere executieve vaardigheden. Door het circuit van de prefrontale cortex naar de Amygdala al op jonge leeftijd te verstevigen, zijn kinderen in staat om rustiger te blijven in hun communicatie.
Als ze rustiger kunnen blijven, zullen ze makkelijker hun doelen bereiken en beter samenwerken. Maar ook makkelijker relaties aangaan, die relatie langer voortzetten en beter tegenslagen kunnen verwerken. Dat leidt tot een generatie die makkelijker een gelukkig en ook succesvoller leven leiden. Het lesprogramma Communicatie is Alles bevat verschillende werkvormen om dit te trainen.