Het belang van competenties rondom emotionele intelligentie
Professor David McClelland van Harvard muntte in de jaren het begrip “Competentie”. Hij zei, om de beste mensen te huren, moet je niet kijken naar IQ, schoolresultaten of een personlijkheidstesten. In plaats daarvan kijk je in je organisatie naar de mensen die dezelfde rol vervullen, welke doen het goed, welke zijn gemiddeld en welke slecht
Je maakt eerst een model van de vaardigheden die ze nodig hebben om die rollen te vervullen. Vervolgens kijk je naar de beste mensen in je organisatie, vult hun competentiewaarden in en neemt mensen aan die daarop lijken. Dat is het eenvoudige principe van Compententie Management. Wereldwijd gebruiken organisatie deze methode om de beste mensen aan te nemen.
Daniel Goleman keek in z’n boek Working with emotional intelligence naar de modellen die waren ontwikkeld voor 1995. Hij wilde weten hoeveel van de competenties op het cognitieve vlak lagen, hoeveel een mix tussen cognitief en emotioneel waren, en hoeveel puur gerelateerd waren aan emotionele intelligentie.
Uit z’n onderzoek blijkt dat de vaardigheden rondom emotionele intelligentie ongeveer 66% uitmaken van de de competenties die personen binnen organisaties succesvol maken. Hogerop in de organisatie wordt het zelfs nog belangrijker om goede emotionele vaardigheden te hebben. Als het gaat om leiderschap dan maken de vaardigheden rondom emotionele intelligentie rond de 80% uit van de competenties nodig voor succes.
Daarmee is niet gezegd dat je IQ niet belangrijk is. Je hebt nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid intelligentie nodig om een taak uit te voeren. Je moet slim genoeg zijn om mee te kunnen doen op een bepaald niveau. Maar het is allerminst zo dat het IQ zaligmakend is. Hoe briljant je ook bent, als je mensen moeilijk kunt overtuigen, samenwerken lastig voor je is en je snel boos wordt, is het lastig je IQ optimaal in te zetten.
Video Daniel Goleman over competenties
Een mooie video van Goleman die nog veel meer behandeld dan de genoemde competenties. Het startpunt is wel het moment dat Goleman de achtergrond van competenties modelleren uitlegt.
In relatie tot Communicatie is Alles
Dit is simpelweg de reden van het ontwikkelen van Communicatie is Alles. In 2007 realiseerde ik me dat het toch vreemd is dat we onze kinderen van alles leren, maar dat er geen specifiek lesprogramma was om “Communicatie” te trainen.
Dat is vreemd, want communiceren doe je de hele dag en leidt in vele teams, organisaties en samenlevingen tot spanningen. Wat als we beginnen om kinderen die basisvaardigheden te leren? Wat betekent dat voor die kinderen? Ze zullen zich makkelijker door de wereld bewegen. En wat betekent dat voor de teams, organisaties en samenlevingen waarin die kids later terecht komen. Het kan niet anders dan dat ze beter zullen presteren met minder moeite.
Deze gedachten leidde in 2017 tot de lancering van het Lesprogramma voor leerlingen maar ook een TeamTraining Communicatie is Alles voor leerkrachten in het onderwijs.