Meditatie en Cognitieve Controle

Daniel Goleman was al in z’n jonge jaren geïnteresseerd in meditatie. Niet alleen vanwege de rustgevende werking maar vooral wat het effect is op onze hersenen. Hij studeerde samen met Richard Davidson die zijn interesse deelde en later veel onderzoek zou doen naar meditatie en cognitieve controle.

Toen zij startten met hun studie in de jaren 70 waren er nog maar drie wetenschappelijke artikelen. Nu zijn er zo’n 6.000 beschikbaar. Niet allemaal even goed. Welke daarvan zijn wel waardevol en wat zijn de inzichten? Dat is het onderwerp van onderstaande video.

In het boek dat Goleman en Davidson samen schreven, Altered Traits, leggen ze uit wat de studies zeggen. 

Video Daniel Goleman en Richard Davidson

In onderstaande video leggen de heren uit op welke manier meditatie of mindfulness helpt om je brein te verstevigen.

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Wil je op de hoogte blijven als ik nieuwe artikelen en leuke onderzoeken toevoeg? Meer horen over de ontwikkelingen bij Communicatie is Alles? Vul je gegevens in en ontvang de updates.

Meditatie en cognitieve controle

 • Mensen met een sterk circuit van de Prefrontale Cortex naar de Amygdala hebben meer controle over hun acties / emoties
 • Het mooie is dat dat circuit verstevigd wordt door mediteren
 • Door meditatie werkt functie emotieregulatie van de Prefrontale Cortex beter
 • Dat is een belangrijke factor voor geluk & succes in het leven.

Het zorgt ervoor dat je:

 1. Meer focus / aandacht hebt voor de taak
 2. Je minder snel emotioneel reageert
 3. Emoties minder impact hebben op je gemoedstoestand
 4. Je doorzettingsvermogen toeneemt

En het verkleint de kans op:

 1. Depressie
 2. Anstgen
 3. Onrust, gejaagdheid

Het maakt je ook bewuster van je eigen:

 1. Gevoelens
 2. Acties
 3. Gedachten

Cognitieve controle en persoonlijke communicatie

Meditatie zorgt voor een toename in cognitieve controle . Wie had dat gedacht. Uiteraard de boeddhistische monniken die al jarenlang mediteren. Maar wij in het Westen, wij beginnen deze technieken om ons brein te trainen pas net te ontdekken. De interesse voor meditatie, Boedhisme en mindfulness neemt nog steeds in rap tempo toe. De technieken zijn duidelijk nodig om ons drukke bestaan in balans te brengen.

Cognitieve controle is enorm belangrijk voor goede communicatie. Want vaak zijn het onze emoties die roet in het eten gooien. Als we onze hersenen trainen, zijn we beter in staat om die emoties te reguleren. Dat zorgt ervoor dat we makkelijker en prettiger leven.

Ook niet onbelangrijk is de conclusie dat je in staat bent om jouw brein tot op hoge leeftijd te vormen. Onderzoeker noemen dit Neuroplasticiteit. Deze neuroplasticiteit zorgt ervoor dat er nieuwe connecties in het brein aangemaakt worden. Nieuwe vaardigheden, zoals het bedwingen van je emoties, zijn dus te leren.

Maar zeker als je vroeg begint met het vormen van deze connecties zijn het bouwstenen om later makkelijker te communiceren.