Persoonlijke communicatie en de Amygdala

De Amygdala speelt een belangrijke rol in onze persoonlijke communicatie. Het is van onschatbare waarde voor ons dagelijks overleven maar het is ook de oorzaak van grote fouten in onze communicatie.

Wat is het?

De Amygdala is een klein amandelvormig gebied. Het zijn er zelfs twee maar mens spreekt van de Amygdala in enkelvoud dus dat doen we hier ook. Het is onderdeel van de “oude” hersenen, het zogenaamde limbische systeem. De Amygdala speelt een belangrijke rol bij het inschatten van gevaar en onze reactie daarop. Fight, Flight & Freeze ofwel, vechten, vluchten of stilzitten. De Amygdala reageert vooral instinctief en helpt ons overleven. Emoties waren lange tijd onze belangrijkste manier om te overleven. 

Afbeelding brein jesse orrico

Het probleem van Amygdala

De Amygdale werkt op basis van het principe “Better save than sorry” want dat is het verschil tussen leven en dood (als er tenminste tijgers of beren zijn). Het is de afgelopen duizenden jaren niet veel veranderd, terwijl de wereld dat wel is. Emoties waren lange tijd onze belangrijkste manier om te overleven, en het duurt even (lees tienduizenden jaren) voordat zo’n systeem zich evolutionair aanpast.

Maar onze hedendaagse bedreigingen zijn niet vaak fysiek van aard. Ze zijn vooral psychisch of symbolisch van aard. Hij neemt me in de maling, ik betaal teveel, zij luistert niet naar me, ze wil geen vriendinnen met me zijn. Als de Amygdala gevaar ziet, triggert deze de HPA As. 

HPA As

Als de Amygdala gevaar ziet, zorgt hij ervoor dat het lichaam in de “stress” schiet oftewel de HPA As triggert. Waarbij met stress in dit geval een gezonde reactie wordt bedoeld. Je moet immers overleven, nietwaar? Onze stress systeem verandert de manier waarop het brein informatie priorititeit geeft, stuurt energie naar onze ledematen, focust aandacht en maakt ons klaar voor actie. Het verandert zelfs ons geheugen zodat alles wat we weten over dit gevaar makkelijker bereikbaar wordt. 

Afbeelding van brein en de Amygdala daarin

Amygdala Hijack

Als de Amygdala denkt dat iets echt heeeel belangrijk is, vindt een zogenaamde Amygdala Hijack plaats. Drie kenmerken:

Sterke emotionele respons
Gebeurt opeens en is intens
Je doet iets of zegt iets waar je later spijt van hebt

Dat laatste gebeurt ons allemaal weleens. Het gebeurt zelfs hele slimme mensen. Omdat iedereen nu eenmaal behoorlijk dom worden tijdens zo’n Amygdala Hijack. Met alle vervelende gevolgen van dien. Voor onze relaties thuis, op werk of met vrienden.

In onze moderne samenleving is het jammer genoeg zo dat allerlei, niet echt levensbedreigende acties, de HPA As kunnen triggeren en voor een Amygdala Hijack kunnen zorgen. Waarbij een situatie ontstaat die niet optimaal is voor je functioneren. De aandacht vernauwt, gespannen gevoel en intellectuele capaciteit vermindert.

Communicatie is Alles en de Amygdala

In de lessen van Communicatie is Alles en ook in de TeamTraining maken we leerlingen en leerkrachten bewust van de kracht en gevaren van de Amygdala. Onze persoonlijke communicatie wordt dagelijks beïnvloed door de werking van dit belangrijke onderdeel van de hersenen. Maar als je je daar bewust van bent, kun je er meer controle over uitoefenen. Dat zorgt niet alleen voor betere relaties maar geeft je als persoon ook meer rust in het dagelijks leven.

Een lesprogramma waar ze blij van worden

Meer informatie

Wiki over de Amygdala >>