Introductie lesprogramma nieuwe leraren

Als je voor het eerst aan de slag gaat zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten. Hieronder een korte introductie tot het lesprogramma zodat je snel en makkelijk bekend raakt.

Gratis het lesprogramma proberen

Wil je een aantal lessen proberen? Dat kan! Nadat je je hebt geregistreerd, kun je direct aan de slag met de gratis lessen. Je herkent ze vanzelf aan de woorden: “Probeer”, achter de les.

Over de lespagina’s

Er zijn 28 lessen en elke les heeft een lespagina. De lespagina’s geven je alle informatie die je nodig hebt om een les voor te bereiden en te geven.

Per les vind je op een lespagina:

Een introductie
De Digibord presentatie
Een PDF van de Digibord presentatie met notities per slide
Video’s in de les
De lesdoelen
De werkvormen inclusief eventuele werkbladen
E-mail aan de ouders
De LesVideo

De introductie en lesdoelen spreken voor zich. Voor de andere elementen op de lespagina hieronder een korte uitleg.

Digibord presentaties van het lesprogramma

De presentatie start je eenvoudig vanaf de lespagina. Je kunt de presentatie besturen met je toetsenbord. Als je Digibord daarvoor geschikt is, kan je de presentatie ook bedienen door aanraking van het scherm.

De presentaties werken prima in de laatste Chrome browser. Andere browsers zijn niet getest. Hieronder een voorbeeld van de presentatie van les 1.

PDF met notities per slide

Onder de presentatie vind je een PDF met slide notities. Daarin vind je de complete presentatie met onder elke slide de onderwerpen die je behandelt. Handig om je voor te bereiden en makkelijk tijdens de les.

De slide notities zijn een leidraad. Tijdens de lessen zul je namelijk merken dat er leuke gesprekken ontstaan in de klas. Altijd waardevol en soms zelfs ontroerend. Als je de lessen voor de eerste keer geeft, moet je na zo gesprek wel de draad weer oppakken.  Wat was ook alweer de volgende slide en wat moet ik vertellen? De PDF met slide notities helpt je daarbij.

Natuurlijk put je ook uit eigen ervaringen en voeg je eventueel onderwerpen toe. Die kun je noteren in dit document.

Video’s in de les

Om de leerlingen te inspireren, oefeningen te doen en gewoon omdat het leuk is, vind je korte video’s in de presentatie. Op dit moment kunnen die video’s niet binnen de presentatie worden afgespeeld.

Dit is geen probleem. Wanneer je de lespagina nogmaals opent in een ander tabblad kun je de video’s in dat tabblad afspelen op het Digibord.

Werkvormen en werkbladen

In elke les vind je twee of drie werkvormen. Naast de naam en het doel vind je ook een duidelijke instructie per werkvorm. Verder staan hier de werkbladen die je gebruikt in de les.

De werkbladen zijn in PDF-formaat en makkelijk te printen. Indien een werkblad ook nodig is voor het huiswerk van de ouders (leukste element van de lessen natuurlijk ;-), print je een extra set voor het huiswerk. Dit staat aangegeven per les.

E-mail aan de ouders

Ouderbetrokkenheid is belangrijk op elke school. Zeker bij zo’n belangrijk onderwerp als communicatie. Na elke les stuur je als leraar een e-mail aan de ouders.

Het belangrijkste doel van de e-mails is het bereiken van een olievlekwerking richting de ouders. Als we de leerlingen beter leren communiceren, hebben we een kans om de ouders ook mee te krijgen.

Daarnaast zijn de e-mails vooral informatief. Wat was de inhoud van deze les? Wat is het huiswerk voor de ouders? Natuurlijk kun je de e-mail aanvullen met je eigen anekdotes over de communicatie in de les of andere lessen. Dat maakt het persoonlijk.

De LesVideo

Deze video leidt je in ongeveer vijf minuten door de hele presentatie van deze les. Een snelle en makkelijke manier om je voor te bereiden op de les die komen gaat.

Als je de LesVideo bekijkt met de PDF van de presentatie erbij, kun je eventueel aantekeningen maken bij je slide notities. Met deze voorbereiding kun je je daarna de hele les richten op de communicatie met de leerlingen.