Als je voor het eerst aan de slag gaat, zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten.

Over de lespagina’s

Er zijn 25 lessen en elke les heeft een lespagina en een pagina met leermiddelen. Deze twee pagina’s geven je alle informatie die je nodig hebt om een les voor te bereiden en te geven.

De lespagina bevat:

Een korte introductie
De lesdoelen
Een lesvideo ter voorbereiding
Een link naar de leermiddelen pagina

De pagina met leermiddelen bevat:

Een link naar de presentatie
Slide notities als leidraad voor je lessen
Video’s gebruikt in de les
De werkvormen inclusief eventuele werkbladen
E-mail aan de ouders

Hieronder een korte uitleg voor de belangrijkste onderdelen van beide pagina’s.

De lesvideo

Deze video leidt je in ongeveer vijf minuten door de hele presentatie van deze les. Het is een snelle en makkelijke manier om je voor te bereiden.

Als je de video-uitleg bekijkt met de presentatie ernaast, kun je eventueel aantekeningen maken bij je slide notities.

Digibord presentaties van het lesprogramma

De presentatie kun je downloaden vanaf de pagina met de leermiddelen. Alle presentaties zijn in Powerpoint formaat. In de Powerpoint presentatie kun je aanpassingen maken indien je dat wenst. Vervolgens presenteer je de les op het digibord.

Notities per slide

De slide notities zijn je leidraad. Tijdens de lessen zul je namelijk merken dat er leuke gesprekken ontstaan in de klas. Altijd waardevol en soms zelfs ontroerend. Als je de lessen voor de eerste keer geeft, moet je na zo’n gesprek de draad weer oppakken.  Wat was ook alweer de volgende slide en wat moet ik vertellen? De slide notities helpen daarbij.

Voor de eerste keren is het handig om de slide notities erbij te houden. Print vanuit Powerpoint de slide met slide notities eronder. Afhankelijk van je (technische) opstelling kun je ook de notities op je eigen computer tonen en de les op het digibord.

Video’s in de les

Om de leerlingen te inspireren, oefeningen te doen en gewoon omdat het leuk is, vind je korte video’s in de presentatie. Wanneer je de pagina met leermiddelen opent in een tweede tabblad, kun je de video’s in dat tabblad afspelen op het Digibord.

Werkvormen en werkbladen

In elke les vind je twee of drie werkvormen. Naast de naam en het doel vind je ook een duidelijke instructie per werkvorm. Ook vind je hier de werkbladen die horen bij de werkvormen van de les.

De werkbladen zijn in PDF-formaat en makkelijk te printen. Indien een werkblad ook nodig is voor het huiswerk van de ouders (leukste element van de lessen natuurlijk ;-), print je een extra set voor het huiswerk. Dit staat aangegeven per les.

E-mail aan de ouders (optioneel)

Ouderbetrokkenheid is belangrijk op elke school. Zeker bij zo’n belangrijk onderwerp als communicatie. Daarom bevat Communicatie is Alles ook kant en klare e-mails om naar de ouders te sturen.

Het belangrijkste doel van de e-mails is het bereiken van een olievlekwerking richting de ouders. Als we de leerlingen beter leren communiceren, hebben we een kans om de ouders ook mee te krijgen.

Daarnaast zijn de e-mails vooral informatief. Wat was de inhoud van deze les? Wat is het huiswerk voor de ouders? Natuurlijk kun je de e-mail aanvullen met je eigen anekdotes over de communicatie in de les of andere lessen. Dat maakt het persoonlijk.

Het is natuurlijk niet verplicht om de ouders te betrekken bij de lessen. Als je dat wel doet, moeten de ouders het boek hebben. Als je boeken voor de ouders wil bestellen stuur je een e-mail naar paul@communicatieisalles.nl.