Leermiddelen les 1

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat bedoeld om af te spelen via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 1 – Gelukkig en succesvol >>

Video’s in de presentatie

De video’s die in de presentatie worden gebruikt, vind je hieronder. Je kunt ook eigen video’s gebruiken die aansluiten bij het onderwerp.

 

 

 

Disclaimer: Communicatie is Alles toont deze video’s slechts als suggestie en heeft geen rechten afgekocht bij de rechthebbenden. Vertoning van de video’s kan slechts zonder rechten te bezitten als het een onderwijsdoel ondersteunt en daarmee het algemeen belang. Meer over onderwijs en auteursrecht >>

Werkvormen

Energyzer

NaamEnergyzer - Hand Tricks
TypeEnergyzer
Duur (m)5
DoelLaat de leerlingen beseffen dat oefenen nodig is voor alles dat je wil leren.
Hoeveel leerlingenKlas
InstructieDoe de Hand Tricks voor. Eentje per keer. Laat de leerlingen gaan staan en vraag ze om ze na te doen. Het zal ze niet lukken. Maar als ze het even doen, gaat het iets beter.
MiddelenVoorbereiden met video. Zie: video handtricks
OpmerkingMet communiceren is het net zo. Om goed te leren communiceren moet je oefenen. Maar het gaat je heel veel opleveren als je dat doet.

Werkvorm 1

NaamWerkvorm 1.1 - Wat is Communicatie?
TypeMindmap
Duur (m)10
DoelDe leerlingen laten beseffen hoeveel verschillende soorten communicatie er allemaal zijn.
Hoeveel leerlingenIndividueel / Groep / Klas
InstructieOp het werkblad staat het begin van een woordweb. Vraag om dit woordweb te maken en loop rond om de groepjes te helpen als ze vastlopen. Eerst twee minuten individueel laten werken, dan drie minuten delen in het groepje en vervolgens vijf minuten klassikaal uitwisselen. Bij die laatste stap is het belangrijk dat alle leerlingen meeschrijven om een compleet woordweb te hebben. Zo onthouden ze het beter en kan het woordweb ook thuis getoond worden.
MiddelenPDF Werkvorm 1.1
OpmerkingBij de laatste stap is het belangrijk dat alle leerlingen meeschrijven om een complete mindmap te hebben. Zo onthouden ze het beter en kan de mindmap ook thuis getoond worden.

Werkvorm 2

NaamWerkvorm 1.2 - Waar word je gelukkig van?
TypeInterview
Duur (m)10
DoelExpliciet maken wat de leerling gelukkig maakt en dat delen met elkaar.
Hoeveel leerlingenTweetallen
InstructieLeerlingen interviewen elkaar in tweetallen. Vraag: “Wat maakt je gelukkig?”. Het eerste antwoord is altijd praktisch, (Gamen of vriendinnen b.v.) maar het gaat om de diepere laag. Daarom is de waarom vraag zo belangrijk (net zoals bij echte interviewers). De derde vraag van de interviewer is: is communicatie daarvoor belangrijk? Na vijf minuten wisselen de leerlingen.
MiddelenPDF Werkvorm 1.2
OpmerkingBij de laatste stap is het belangrijk dat alle Leer ze de waarom vraag meer dan eens te stellen. Elke “waarom” vraag levert meer antwoorden van de ander. Afhankelijk van je klas is het handig om het een keer voor te doen met een leerling.

Let op: vergeet niet van werkvorm 2 een extra kopie te printen voor de ouders. Een andere mogelijkheid is de werkvorm als bijlage in de email te sturen. 

E-mail ouders

Wat maakt je gelukkig?

<aanhef>,

De eerste les van het programma “Communicatie is Alles” is een feit.  Het was een hele leuke les. Vooral omdat alle kinderen zoveel mooie dingen over communicatie kunnen vertellen.

Uw kind heeft het boek Communicatie is Alles gekregen van school. Een makkelijk boek met veel tips & tricks voor goede communicatie.

Schrik niet, u krijgt van uw kind huiswerk voor de komende week. Het is een kleine opdracht: lees het eerste hoofdstuk tot “De kip en het ei” en vul het werkblad in dat u van uw kind krijgt. U zult merken hoe leuk het is om samen met de stof aan de slag te gaan.

Mocht u nog vragen hebben, stuur gerust een e-mail.

Met vriendelijke groeten,

<naam leerkracht>

P.S. Wilt u meer weten over Communicatie is Alles. Kijk op www.communicatieisalles.nl