Leermiddelen les 12

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat. Toon ze via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 12 – Wees een positief spreker >>

Video’s in de presentatie

Open video in nieuw tabblad >>

 

Open video in een nieuw tabblad >>

 

Open video in een nieuw tabblad >>

Werkvormen

NaamWerkvorm 12.1 - Wat vinden jullie negatieve sprekers?
TypeRondvraag
Duur (m)5
DoelLeerlingen laten nadenken over negatieve eigenschappen die mensen laten zien in een gesprek.
Hoeveel leerlingenKlassikaal
InstructieDe vraag staat op de slide. Neem ongeveer vijf minuten om met de leerlingen een overzicht te krijgen van negatieve kenmerken. Wat vinden ze negatief, waarom is dat negatief?
MiddelenGeen
Opmerking

 

NaamWerkvorm 12.2 - Negatieve sprekers herkennen
TypeVideo-analyse
Duur (m)15
DoelDe leerlingen herkennen de kenmerken van een negatief spreker. Dit zet ze aan om na te denken over momenten waarop ze zelf negatief spreken of dit te herkennen bij anderen.
Hoeveel leerlingenKlassikaal
InstructiePer kenmerk van een negatief spreker kijken we klassikaal een video. In de slide notes staan een aantal punten die je kunt aanstippen. Echter, de leerlingen zien vaak nog veel meer. De groep kijkt gezamenlijk de video: vingers omhoog als iets opvalt. Iedereen schrijft de punten die opvallen op hun werkbladen.
MiddelenWerkblad 12.2
OpmerkingZorg ervoor dat de leerlingen hun werkbladen aanvullen met zaken die ze klassikaal horen.

 

E-mail ouders

Onderwerp: Wees een positief spreker

<aanhef>

Deze week zijn we verder gegaan met positief spreken en hoe dat je helpt om prettig ge communiceren. In deze les hebben we vooral gekeken naar een aantal negatieve sprekers. Wat doen zij en waarom is dat juist nadelig voor jouw communicatie?

Het huiswerk
Lees alstublieft hoofdstuk 6 uit. Bespreek met uw kind het volgende: kent u, op uw werk bijvoorbeeld, mensen die vooral negatief spreken? Hebben die mensen het juist makkelijker of moeilijker en waar merk je dat aan? Neem tien minuutjes erover te kletsen.

Veel plezier met het gesprek, vriendelijke groet,

<leraar>