Leermiddelen les 13

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat. Toon ze via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 13 – Gebruik de kracht van woorden >>

Video in de presentatie

Open de video in een nieuw tabblad >>

Werkvormen

NaamWerkvorm 13.0 - Het experiment
TypeExperiment
Duur (m)5
DoelAantonen dat onze keuze wordt bepaald door de kracht van woorden
Hoeveel leerlingenKlassikaal
InstructieOp de slides staat een spannend verhaal over een virus. Vraag de kinderen om op te staan en hun keuze te maken voor medicijn A/B en tweede ronde C/D. Als het goed is heb je de ene keer mensen rechts en de andere keer links.
MiddelenGeen
Opmerking

 

NaamWerkvorm 13.1 - Positieve of negatieve woorden
TypeWandel-Wissel uit
Duur (m)10
DoelDe leerlingen voelen dat woorden altijd een bepaalde emotie bevatten.
Hoeveel leerlingenKlassikaal
InstructieJe print het vel en knipt in losse briefjes. De kinderen pakken uit een bakje één briefje. Het doel is om drie groepen te krijgen in de klas. Links, rechts en midden. De leerlingen doen een wandel / wissel uit. Ze bespreken in de uitwisseling of de woorden op hun briefjes positief dan wel negatief zijn en gaan naar hun plek. Links staan de positieve briefjes, rechts de negatieve en in het midden die allebei kunnen.
MiddelenWerkblad 13.1
Opmerking

 

NaamWerkvorm 13.2 - Positief / negatief script
TypeActeren
Duur (m)10
DoelDe leerlingen ontdekken hoe je elkaar met woorden kunt beïnvloeden.
Hoeveel leerlingenTweetallen
InstructieOp het werkblad staan twee vlakken waarop een verhaal/script moet komen. De leerlingen werken in tweetallen. Het script is voor de karakters uit het boek: Madelief met Lola en Sam met Peter. Ze krijgen twee situaties bij de karakters waarbij de leerlingen het gesprekje gaan schrijven. Het ene karakter is daarbij heel positief, de ander negatief. Geef de leerlingen 5 minuten voor het maken en gebruik vijf minuten voor het acteren voor de klas.
MiddelenWerkblad 13.2
OpmerkingLaatste oefening dus als je tijd over hebt, kun je meerdere leerlingen hun script laten spelen. Je kunt degenen die niet willen acteren het laten oplezen vanaf hun plek.

E-mail ouders

Onderwerp: Gebruik de kracht van woorden

<aanhef>

Nieuw hoofdstuk, nieuw onderwerp. Over hoe de kracht van woorden het leven net een stukje makkelijker kan maken. De komende twee lessen zijn zeker interessant voor kinderen die soms in negativiteit blijven hangen. Ze gaan zien dat ze daarmee niet alleen mensen om zich heen, maar ook zichzelf beïnvloeden en tekort doen.

Deze les hebben we vooral gekeken naar de kracht van woorden. We keken een mooie video om dat te laten zien >>

Het huiswerk
Uw kind krijgt een tekening mee naar huis met twee types erop. Uw kind legt uit waar we het over gehad hebben en wil graag weten of u mensen kent die vooral positieve woorden gebruiken. Kent u ook iemand die vaker negatieve woorden gebruikt? Hoe gaat u om met die mensen, met wie is het makkelijker praten of werken?

Veel plezier met het gesprek, vriendelijke groet,

<leraar>