Leermiddelen les 15

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat. Toon ze via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 15 – Iedereen communiceert anders >>

Video’s in de presentatie

Werkvormen

NaamWerkvorm 15.1 - Voordelen challenge
TypeChallenge
Duur (m)10
DoelBewust worden van het feit dat het voor kinderen met extra ondersteuningsbehoeften maar ook voor alle andere kinderen voordelig kan zijn om samen in een klas te zitten.
Hoeveel leerlingenGroepen van 4 a 5
InstructieWe verdelen de klas in een aantal groepen. Elke groep heeft iemand die schrijft. Een aantal groepen bedenken voordelen vanuit de zorgleerling.De andere groepen bedenken voordelen vanuit de andere leerlingen. Welke groep heeft de meeste voordelen na vijf minuten. Klaar. Af!
MiddelenWerkblad 15.1
Opmerking

 

NaamWerkvorm 15.2 - Ken je jezelf en je klasgenoten
TypeTweetallen
Duur (m)10
DoelInzicht geven in welke dingen in de communicatie de leerling goed kan en moeilijk vindt
Hoeveel leerlingenTweetallen
InstructieOp het werkblad staan twee kolommen. In de eerste kolom vult de leerling dingen in die hij/zij moeilijk vindt in de communicatie. Dan vraagt de leerling aan een klasgenoot waar hij/zij goed in is mbt communicatie. Dit wordt in de tweede kolom ingevuld.leerlingen individueel op hun werkblad hoe dit ging n.a.v. de vragen: hoe voelde dit? Wat heb je bereikt?
MiddelenWerkblad 15.2
OpmerkingIdeale oefening om eventuele vragen van leerlingen te beantwoorden en begrip te krijgen. Er is geen goed of fout. Het gaat erom dat de leerlingen inzien dat er veel verschillende mensen (kinderen zijn). Elke van die kinderen heeft een eigen manier van communiceren. Zelfs als ze geen ADHD of autisme hebben, zijn mensen allemaal bijzonder door hun achtergrond en cultuur.

 

E-mail ouders

Onderwerp: Iedereen communiceert anders

<aanhef>

Dank voor alle leuke reacties van vorige week. Fijn om te lezen dat de lessen gewaardeerd worden.

Deze week hebben we het gehad over de verschillen in communicatie. En over het feit dat die verschillen al op jonge leeftijd ontstaan. Zeker in de klas omdat daar steeds meer verschillende kinderen bij elkaar zitten.

Het huiswerk

Lees alstublieft hoofdstuk 8 van het boek tot het kopje “Wat zijn de nadelen?”.  De opdracht is dat uw kind aan u vraagt wat hij of zij goed kan in communicatie. Geef uw antwoord en leg uit waarom u dat vindt.

Veel plezier met het gesprek, vriendelijke groet,

<leraar>