Leermiddelen les 16

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat. Toon ze via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 16 – Iedereen communiceert anders >>

Video’s in deze presentatie

Deze les bevat geen video’s

Werkvormen

NaamWerkvorm 16.1 - Een gesprek over voordelen en nadelen
TypeGesprekswiel
Duur (m)15
DoelOphalen van voor- en nadelen van het hebben van verschillende typen leerlingen in de klas en oefening in een-op-een gesprek.
Hoeveel leerlingenTweetallen in gesprekwiel
InstructieMaak een binnenkring en een buitenkring die elkaar aankijken. Zo vorm je steeds tweetallen. Ik stel steeds een vraag die de leerlingen in tweetallen bespreken. Dan schuiven de kinderen in de binnenkring 1 plaats op naar rechts en stel je een volgende vraag etc.
MiddelenGeen
OpmerkingJe kunt zelf bepalen hoe vaak je wisselt. Doe het in ieder geval met vijf á zes gesprekken van ongeveer twee minuten.

 

NaamWerkvorm 16.2 - Maak eens een praatje
TypeRug-, Schouder-, Ooggesprek
Duur (m)15
DoelDe leerlingen laten oefenen met het maken van een praatje met iemand die ze niet kennen. Zomaar over van alles en nog wat.
Hoeveel leerlingenRandom tweetallen
InstructieDe leerlingen gaan een gesprekje voeren in tweetallen. Ze doen net alsof ze elkaar niet kennen, zoals dat straks in het Voortgezet Onderwijs met veel mensen zal zijn. Maar we gaan het wel op een aparte manier doen. Iedereen gaat door elkaar lopen. Als jij roept 'vindt een maatje' dan vormen ze snel tweetallen. Bij het commando 'zij aan zij' gaan de leerlingen zij aan zij staan en vertellen elkaar een aantal feiten (naam, leeftijd etc). Als je het commando 'rug tegen rug' roept, gaan ze ruggelings tegen elkaar staan en vertellen iets over henzelf (familie, vrienden, hobby's). Als je 'oogcontact' roept kijk je elkaar aan en vertellen ze iets persoonlijks (iets wat je goed kan/ moeilijk vind, waar ze onzeker over zijn).
MiddelenGeen
Opmerking

E-mail ouders

Onderwerp: Iedereen communiceert anders

<aanhef>

Deze week hebben hebben we het tweede deel van hoofdstuk acht behandeld. De leerlingen hebben in deze les vooral veel geoefend met het voeren van gesprekken. Een vaardigheid die handig zal zijn als ze straks naar het Voortgezet Onderwijs gaan.

Het huiswerk

Lees alstublieft hoofdstuk 8 van het boek tot het einde.  De opdracht is om met u kind te overleggen wat u bespreekt als u een nieuwe collega op werk krijgt. Of als u zelf van baan veranderd en een heel nieuw team moet leren kennen. Waar spreekt u als eerste over en wat zorgt ervoor dat u goed in de groep valt?

Veel plezier met het gesprek, vriendelijke groet,

<leraar>