Leermiddelen les 17

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat. Toon ze via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 17 – Zo bak je goede communicatie >>

Video’s in de presentatie

Open de video in een nieuw tabblad >>

Werkvormen

NaamWerkvorm 17.1 - Gesprek tussen Madelief en Lola
TypeActeren voor de klas
Duur (m)5
DoelDe leerlingen kennis laten maken met het herkennen van argumenten en tegenargumenten in een gesprek.
Hoeveel leerlingenKlassikaal: Twee voor de klas die de ingrediënten probeert te herkennen.
InstructieAan de hand van een gesprek tussen twee vriendinnen gaan de leerlingen kijken of ze de ingrediënten al kunnen herkennen. Laat twee kinderen de rol van Lola en Madelief spelen. De teksten staan op het werkblad dat ze erbij kunnen houden. De twee vriendinnen kennen elkaar al jaren. Ze spreken vaak af. Lola komt vaak te laat. Daar wil Madelief het met haar over hebben. Om de beurt lezen de leerlingen de stukjes van Lola en Madelief. De leerlingen steken telkens hun hand op als ze een standpunt, argument of tegenargument horen.
MiddelenWerkblad 17.1
Opmerking

 

NaamWerkvorm 17.2 - Gehandicapte kinderen naar een gewone school
TypeRug-, Schouder-, Ooggesprek
Duur (m)15
DoelDe leerlingen gaan standpunten en argumenten herkennen in een nieuwsitem. Langer item en lastiger herkennen.
Hoeveel leerlingenKlassikaal
InstructieIn het videofragment komen een aantal mensen aan het woord die verschillende meningen hebben over het wel of niet integreren van gehandicapte kinderen in een reguliere school. Probeer samen met de leerlingen een aantal standpunten te benoemen en de daarbij behorende argumenten.
Middelen Opmerking

 

E-mail ouders

Onderwerp: Zo bak je goede communicatie

<aanhef>

Deze week zijn we gestart met hoofdstuk 9 over de ingrediënten van een goed gesprek. Die ingrediënten zijn standpunten, argumenten en tegenargumenten. Als je die goed weet te herkennen en gebruiken, wordt je communicatie een stuk duidelijker en makkelijker. En dus bereik je je doelen sneller.

Het huiswerk
De leerlingen hebben veel geoefend met het herkennen van standpunten, argumenten en tegenargumenten. De vraag is om een gesprek met elkaar te hebben over de keuze voor het avondeten. Wat eten we vanavond (standpunt). Waarom is het een goed idee om dat te eten (argumenten voor) en welke tegenargumenten heeft uw dochter of zoon. 

Veel plezier met het gesprek, vriendelijke groet,

<leraar>