Leermiddelen les 18

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat. Toon ze via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 18 – Zo bak je goede communicatie >>

Video’s in de presentatie

Geen video’s in de presentatie

Werkvormen

NaamWerkvorm 18.1 - Argumenten en tegenargumenten dialoog
TypeWerkblad + Acteren
Duur (m)15
DoelDe leerlingen verzinnen argumenten en tegenargumenten bij een standpunt en leren hoe dat voelt in een dialoog.
Hoeveel leerlingenIn tweetallen en acteren voor de klas
InstructieDe leerlingen verzinnen in tweetallen argumenten en tegenargumenten voor een standpunt. Ze maken gebruik van voorbeeld zinnen om ervoor te zorgen dat ze in een dialoog blijven. Daarna laat je de leerlingen gaan zelfbedachte dialoog in de praktijk brengen. Vraag een aantal tweetallen om hun dialoog 'uit te spelen' voor de klas. Bespreek of het gelukt is om in de dialoog te blijven en welke zinnen en/of woorden ze daarvoor speciaal hebben gebruikt.
MiddelenWerkblad 18.1
Opmerking

 

NaamWerkvorm 18.2 - Argumenten en tegenargumenten in een discussie
TypeWerkblad + Acteren
Duur (m)15
DoelDe leerlingen verzinnen argumenten en tegenargumenten voor een standpunt. Vervolgens gaan ze dit bespreken in een discussie. Ze voelen hoe anders de ervaring is als je gaat overtuigen.
Hoeveel leerlingenIn tweetallen en acteren voor de klas
InstructieDe leerlingen verzinnen in (andere!) tweetallen argumenten en tegenargumenten voor een standpunt. Ze maken gebruik van voorbeeld zinnen om ervoor te zorgen dat ze in een discussie komen. De leerlingen gaan nu dus een standpunt verdedigen. Echter, nu doen ze dat in de vorm van een discussie. Ze proberen de ander dus te overtuigen. De oefening is dus gelijk aan 18.1 alleen komen er nu meer emoties in het spel. Je laat weer een aantal leerlingen hun discussie voor de klas spelen.
Middelen Opmerking

 

E-mail ouders

Onderwerp: Zo bak je goede communicatie

<aanhef>

Deze week hebben we het tweede deel behandeld van het hoofdstuk Zo bak je goede communicatie. De les was vooral praktisch met veel acteerwerk. De leerlingen moesten een standpunt verdedigen in de vorm van een dialoog en in de vorm van een discussie.

Mooi om te zien hoe anders deze twee vormen van communicatie voelen voor de leerlingen. En zo werkt het natuurlijk ook in het dagelijks leven. Wil je iemand overtuigen, blijf dan vooral in dialoog. En dat betekent dat je gewoon vertelt hoe jij erover denkt, juist zonder te overtuigen.

Het huiswerk
Lees alstublieft hoofdstuk 9 uit tot het eind. Uw zoon of dochter neemt een werkblad mee naar huis met daarop een discussie die we ook in de klas hebben gespeeld. Leuk om samen nog een keer te doen. 

Veel plezier met het gesprek, vriendelijke groet,

<leraar>