Leermiddelen les 19

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat. Toon ze via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 19 – Logisch formuleren >>

Video’s in de presentatie

Deze les bevat geen video’s

Werkvormen

NaamWerkvorm 19.0 - Geen ja en geen nee zeggen
TypeEnergyzer
Duur (m)5
DoelErvaren van verschil in 3 manieren van antwoorden (eerst nadenken voor je antwoord, antwoorden en nadenken tegelijkertijd, eerst antwoorden en dan pas nadenken)
Hoeveel leerlingenIn tweetallen en acteren voor de klas
InstructieWe spelen het welbekende “Zeg geen ja en zeg geen nee: spel. Je stelt vragen aan een leerling. De leerling beantwoordt de vragen maar mag geen 'ja' en geen 'nee' zeggen. De leerlingen ervaren wat het oplevert als je eerst nadenkt voordat je antwoord geeft.
MiddelenGeen
OpmerkingOptioneel: het spel moeilijker maken, je mag ook geen 'uuh' zeggen.

 

NaamWerkvorm 19.1 - DBEK Analyse
TypeActeren voor de klas
Duur (m)15
DoelDe leerlingen leren de vier onderdelen van DBEK herkennen middels een rollenspel voor de klas.
Hoeveel leerlingenKlassikaal
InstructieDrie leerlingen spelen voor de klas een rollenspel. De tekst staat op het werkblad bij deze oefening. Het zijn hele korte situaties waarin steeds een element van DBEK helemaal fout gaat. Laat de leerlingen acteren en bespreek klassikaal wat er precies misgaat en hoe die persoon het beter had kunnen zeggen.
MiddelenPDF Werkvorm 19.1
Opmerking

 

NaamWerkvorm 19.2 - Vragen beantwoorden met DBEK
TypeWandel en Wissel uit
Duur (m)10
DoelLeerlingen leren met de stappen van DBEK om antwoord te geven op vragen
Hoeveel leerlingenWisselende tweetallen
InstructieDe leerlingen lopen door het lokaal. Op jouw teken vormen ze tweetallen. Je stelt een vraag m.b.t. het organiseren van een eindfeest. Om de beurt geven de leerlingen elkaar een antwoord waarbij ze de stappen van DBEK proberen toe te passen. Dan gaan de leerlingen weer rondlopen en stel je de volgende vraag. Je kunt de benoemde elementen centraal bespreken. Belangrijk is om met z’n allen goed te letten op de doelen van DBEK.
MiddelenPDF Werkvorm 19.2
Opmerking

 

E-mail ouders

Onderwerp: Logisch formuleren

<aanhef>

Als je logisch kunt formuleren helpt dat enorm bij het bereiken van je doen. In deze lessen zijn de leerlingen aan de slag gegaan met DBEK. Oftewel, Denk eerst goed na, Belangrijkste eerste zeggen, Eén ding tegelijk zeggen en Korte zinnen gebruiken. Zo ben je het duidelijkst en dat is logisch.

Het huiswerk
Lees hoofdstuk 10 tot “Vier valkuilen”. Speel vervolgens het spel “Geen ja en geen nee zeggen” met uw kind. Daaraan merk je dat zelfs de eerste stap “Denk goed na” voordat je iets zegt, al best lastig is. 

Veel plezier, vriendelijke groet,

<leraar>