Leermiddelen les 2

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat bedoeld om af te spelen via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 2 – Gelukkig en succesvol >>

Video’s in de presentatie

Open de video in een nieuw tabblad >>

Werkvormen

NaamEnergyzer - Hand Tricks, wie kan het?
TypeEnergyzer
Duur (m)5
DoelPlezier maken zodat de energie er even uit is. Kijken welke leerlingen hebben geoefend. Zijn ze al beter geworden in het truukje?
Hoeveel leerlingenKlas
InstructieVraag welke kinderen de hand tricks hebben geoefend. Als geen van alleen het heeft gedaan, vraag je of iemand het samen met jou wil voordoen.
MiddelenVoorbereiden met video zodat je het zelf kan. Zie video handtricks
OpmerkingHerhaal de boodschap van vorige week. Om goed te leren communiceren moet je oefenen. Maar het gaat je heel veel opleveren als je dat doet.

 

NaamWerkvorm 2.1 - Wat betekent succesvol voor jou?
TypeWoordweb
Duur (m)10
DoelBeseffen wat succes daadwerkelijk is. Letterlijk: het behalen van een doel. En laten zien dat ze elke dag wel succes hebben.
Hoeveel leerlingenIndividueel / Groep / Klas
InstructieOp het werkblad staat het begin van een woordweb. Vraag om dit woordweb te maken en loop rond om de groepjes te helpen als ze vastlopen. Eerst twee minuten individueel laten werken, dan drie minuten delen in het groepje en vervolgens vijf minuten klassikaal uitwisselen. Bij die laatste stap is het belangrijk dat alle leerlingen meeschrijven om een compleet woordweb te hebben. Zo onthouden ze het beter en kan het woordweb ook thuis getoond worden.
MiddelenPDF Werkvorm 2.1
OpmerkingBij de laatste stap is het belangrijk dat alle leerlingen meeschrijven om een compleet woordweb te hebben. Zo onthouden ze het beter en kan de woordweb ook thuis getoond worden.

 

NaamWerkvorm 2.2 - Welke doelen wil jij bereiken?
TypeInterview
Duur (m)10
DoelKinderen laten nadenken over hun eigen doelen. Waar zouden ze graag goed in worden / zijn. En is communicatie belangrijk daarbij?
Hoeveel leerlingenTweetallen
InstructieLeerlingen interviewen elkaar in tweetallen. Vraag: “Welke doelen wil jij bereiken??”. Het eerste antwoord is altijd praktisch, maar het gaat om de diepere laag. Daarom is de waarom vraag zo belangrijk (net zoals bij echte interviewers). De derde vraag van de interviewer is: is communicatie daarvoor belangrijk? Na vijf minuten wisselen de leerlingen.
MiddelenPDF Werkvorm 2.2
OpmerkingBij de laatste stap is het belangrijk dat alle Leer ze de waarom vraag meer dan eens te stellen. Elke “waarom” vraag levert meer antwoorden van de ander. Afhankelijk van je klas is het handig om het een keer voor te doen met een leerling.

Let op: vergeet niet van werkvorm 2 een extra kopie te printen voor de ouders. Een andere mogelijkheid is de werkvorm als bijlage in de email te sturen. 

E-mail ouders

Wat zijn uw doelen?

<aanhef>,

In de tweede les van Communicatie is Alles hebben we het gehad over Succes. En succes betekent niet persé een grote auto of een mooie boot kopen, maar over het bereiken van je doelen.

Je doelen bereiken voelt lekker en communicatie is daarbij van groot belang. Hoe jij communiceert in je team op school, je werk of op de club, bepaalt voor een groot deel of je die doelen bereikt.

We keken een video die u vast ook leuk vindt om te kijken. Ga naar >> https://www.youtube.com/watch?v=SPt5XnCUOvg

De leerlingen gaan u weer huiswerk opgeven. Lees het hoofdstuk uit en vul het werkblad in dat ze meebrengen naar huis. Het is leuk om het samen te doen of samen te bespreken. Welke doelen heeft u, waarom, en is communicatie daarbij belangrijk. U kunt ook vragen wat uw kind heeft ingevuld.

De kinderen vonden het weer een leuke les. Op naar de volgende. Dan gaan we  aan de slag met de CommunicatieLadder.

Met vriendelijke groeten,

<naam leerkracht>

P.S. Vindt u het leuk om te weten hoe Communicatie is Alles is ontstaan? Het is zeker geen standaardverhaal van een grote uitgever. Lees: M’n beste idee ooit >>