Leermiddelen les 4

Digibord presentatie

De lessen zijn in Powerpoint formaat bedoeld om af te spelen via het digibord. De slides bevatten notities om het lesgeven makkelijk te maken.

CiA – Les 4 – De CommunicatieLadder >>

Video’s in de presentatie

In deze les geen video’s. We nemen veel tijd voor de tweede werkvorm waarin we herkennen waar we zijn op de CommunicatieLadder.

Werkvormen

NaamWerkvorm 4.1 - Welke emoties voel je?
TypeWoordweb
Duur (m)10
DoelLaat de leerlingen beseffen dat emoties op alle niveaus verschillend zijn. Van leuk bij een praatje tot boos, droevig of anders bij een ruzie.
Hoeveel leerlingenIndividueel / Klas
InstructieBij deze oefening hoort een werkblad dat je van tevoren uitdeelt. Op het werkblad staan de vier niveaus en de vraag is welke emoties de leerlingen voelen op de verschillende niveaus. Eerst weer even alleen en dan met z’n allen.
MiddelenPDF Werkvorm 4.1
OpmerkingHet woord dialoog blijft natuurljk onbekend maar als het goed is snappen ze dat je in de dialoog gewoon heel rustig elkaars mening kunt aanhoren. Dat geeft weinig emoties.

 

NaamWerkvorm 4.2 - Wie blijft het beste in dialoog?
TypeActeren
Duur (m)15
DoelWe laten de kinderen oefenen met de CommunicatieLadder om ze bewust te maken van de verschillende niveaus en hoe je die kunt herkennen met signaalwoorden en emoties.
Hoeveel leerlingenIndividueel / Klas
InstructieDe leerlingen krijgen een werkblad waar ze gaan aanvinken wie het het beste doet. De leraar speelt voor de klas met een leerling een gesprek. Het onderwerp is het afschaffen van zwarte pieten. Voortaan alleen nog maar veeg-Pieten en regenboog-Pieten. De leerlingen scoren de sprekers aan de hand van de signaalwoorden die ze gebruiken. Eventueel ook aan de emoties die ze zien.
MiddelenPDF Werkvorm 4.2
OpmerkingJij speelt de voorstander van de stelling. De leerling speelt de tegenstander. Jouw argumenten zijn: één, voor de kinderen maakt het helemaal niet uit. Het is een volwassenenprobleem, twee, we maken er een groep mensen die het niet prettig vinden gelukkig mee, drie, er zijn aanwijzingen dat Zwarte Piet wel degelijk op Slavernij berust en dus kunnen we dat eigenlijk niet meer doen.

 

Optioneel: Als je genoeg tijd hebt, kun je de tweede werkvorm ook door de leerlingen onderling laten doen. Ze werken dan in drietallen. In drie rondes zijn steeds twee van hen in gesprek. De derde houdt de score bij.

E-mail ouders

Onderwerp: In een dialoog bereik je het meest

<aanhef>,

Voordat ik uitleg over de vierde les, eerst even een vraag. Hoe ervaart u zelf de lessen van Communicatie is Alles? Leuk als u laat weten wat u ervan denkt. Al is het maar een korte e-mail.

De vierde les ging wederom over de CommunicatieLadder. We hebben gekeken naar de kenmerken van de tredes (sporten) op de ladder. Waar je bent merk je vooral aan emoties en aan bepaalde woorden. Zogenaamde signaalwoorden.

We hebben vooral keihard geoefend en die oefening is er ook voor u in het huiswerk. Het is een echte uitdaging mag ik wel zeggen. U gaat in gesprek met elkaar over de Zwart Pieten discussie. Uw kind houdt in de gaten hoe u het samen doet, geeft een score en legt uit. Geniet ervan.

Met vriendelijke groeten,

<leraar>