Je lessen voorbereiden

Met de informatie op deze pagina kun je eenvoudig een les voorbereiden. Als je eenmaal een paar lessen hebt gedaan, heb je deze pagina niet meer nodig.

Snel en makkelijk je Communicatie is Alles les voorbereiden

Er zijn vier stappen om je les optimaal voor te bereiden

  1. Lees het hoofdstuk
  2. Bekijk de lespagina
  3. Kijk de LesVideo
  4. Maak het DigiBord klaar

Stap 1 – Hoofdstuk lezen (10m)

Je les voorbereiden begint met het lezen van het betreffende hoofdstuk. De hoofdstukken zijn kort en kosten maximaal 10 minuten leestijd.

Stap 2 – Lespagina bekijken (5m)

Stap twee is de lespagina. Daar vind je alles wat je nodig hebt om een les te geven. Bekijk de lesdoelen en print de werkbladen van de werkvormen in deze communicatieles.

Stap 3 – LesVideo kijken (5m)

De LesVideo loodst je in vijf minuten door de les. Als je de presentatie van de les print met slide notities, kun je daar eventueel notities op maken terwijl je de lesvideo kijkt.

Stap 4 – Digibord (5m)

Je les voorbereiden heeft een laatste stap: alles klaarzetten op het Digibord. Ga naar de lespagina en open wat je nodig hebt voor de betreffend communicatieles. Dat is in ieder geval de presentatie en bijna altijd een video.

Als je het leuk vindt om mee te schrijven als de leerlingen oefeningen doen, kun je een DigiBord schrijfvel klaarzetten.

Ik wens je heel veel plezier met de lessen! Hieronder vind je nog een uitleg van de slide notities en hun functie in Communicatie is Alles.

Slide notities in Communicatie is Alles

Slide notities zijn er om het lesgeven makkelijk te maken. De presentaties van Communicatie is Alles zijn overzichtelijk maar bevatten geen slides met alle informatie. Dat inspireert niet.

Dat betekent wel dat je soms maar één woord op een slide ziet. Of alleen een beeld dat de boodschap ondersteunt. Dus moet je goed weten welke tekst bij een slide hoort. Als je de lessen voor het eerst geeft, zijn de slide notities daarbij een handig hulpmiddel. 

De slide notities geven je de teksten van de les op een manier die uitnodigt tot improvisatie. Put vooral ook uit je eigen ervaringen en kennis om de slides aan te vullen. Jij kent de klas het beste en weet dus ook goed waar verdieping nodig is. Juist tijdens de gesprekken met leerlingen zijn de slide notities ideaal. Met één blik op de komende slide, weet je precies wat je erbij gaat vertellen. Zo blijf je eenvoudig bij de les.

Tags in de slide notities

In de slide notities vind je zogenaamde “tags”. Deze geven een instructie of opmerking voor de docent. Ik gebruik een aantal verschillende tags in het lesprogramma. 

<klik>
<werkvorm> </werkvorm>
<video> </video>
<vraag> </vraag>
<opmerking>
<definitie>
<credits>

<klik>

In de slide notities kom je deze tag in elke notitie tegen. Het is een indicatie dat je verder kunt of moet. Het verschil zit hem in de plaatsing van de tag. Als de tag aan het einde van een zin staat, betekent het dat de volgende slide logisch volgt op de zin. Na de zin klik je dus direct door. 

Als de tag onder de laatste zin staat, betekent het dat je ruimte hebt. Bijvoorbeeld voor een extra rondvraag in de klas, of wat langer bij het onderwerp stilstaan omdat een leerling een goede / mooie opmerking maakt. 

<werkvorm> </werkvorm>

De tags werkvorm bevatten altijd een beetje uitleg voor hoe je die werkvorm moet / kunt uitvoeren. Op de betreffende lespagina kun je de uitgebreide instructie lezen, maar het is handig om een beknopte versie in de slide notities te hebben. Die vind je tussen deze twee tags. 

<video> </video>

Video’s die gebruikt worden binnen Communicatie is Alles zijn er om te inspireren, te laten zien hoe het wel moet, of juist niet moet. Aan de hand van de video, kun je bepaalde vragen stellen aan de klas. Die vragen en andere opmerkingen vind je tussen deze tags. 

<vraag></vraag>

De interactie met de klas over communicatie is het leukste element van Communicatie is Alles. De gesprekken met de kinderen maken het lesprogramma zo waardevol. Om die interactie te krijgen, moet je vragen stellen. Op de plekken waar ik denk dat het handig is gebruik ik deze tags. Maar hoe meer vragen en interactie, des te beter.  Korte vragen bestaan uit één tag. Bij langere vragen staat de informatie tussen twee tags.

<opmerking>

Suggesties en andere losse zaken plaats ik binnen deze tag. Een voorbeeld is de vrijheid om door te gaan als alles in een voorgaande slide al benoemd is. Dit kan gebeuren omdat je een leuk gesprek hebt met de leerlingen waardoor je onderwerpen eerder behandelt. Korte opmerkingen bestaan uit één tag. Bij langere opmerkingen staat de informatie tussen twee tags.

<definitie>

Op sommige slides zie je deze tag om het voorbereiden makkelijk te maken. Tussen deze tags staat een definitie of blok kennis dat al eerder aan bod is geweest. Op deze manier heb je meer achtergrond en hoef je niet terug te zoeken naar deze kennis in het boek of eerdere slides.

<credits></credits>

In de lessen gebruik ik stockfoto’s ter ondersteuning van de boodschap. In de slide notities gebruik ik de tag <credit> om te verwijzen naar de fotograaf en de website waar de foto te vinden is.