Visie (Why)

Heel veel kleine en grote problemen ontstaan door slechte communicatie. Het zijn vaak problemen die voorkomen hadden kunnen worden. Als we maar iets beter hadden geluisterd of gereageerd.

Dat is zonde, want daardoor halen mensen niet alles uit het leven wat erin zit. We zijn met z’n allen veel tijd kwijt aan simpele problemen . Problemen die eenvoudig voorkomen kunnen worden.

Dat is niet alleen een invididueel probleem maar ook een maatschappelijk probleem. We werken immers allemaal in teams. Op scholen, in het bedrijfsleven, bij de overheid, waar dan ook, mensen communiceren de hele dag met elkaar. Als we alle kleine communicatieproblemen voorkomen, hebben we meer tijd over voor andere zaken. Belangrijkere zaken.

Stel jezelf de vraag: hoe zou de mensheid eruit zien over 100 jaar, als we al die slechte communicatie voorkomen? Dan presteren individuen beter, gaan teams beter samenwerken, kortom, wordt de maatschappij effectiever en efficiënter, worden relaties minder vaak verbroken en is de basis voor onze kinderen stabieler.

Vind je de paragraaf hierboven te idealistisch? Misschien heb je gelijk. Te dromerig? Zou kunnen.

Maar ik vind dat we het aan onszelf verplicht zijn om jonge mensen de basisvaardigheden van communicatie te leren. Zo zetten we ze steviger in de wereld en geven we ze meer kans op een gelukkig en succesvol leven.

En over 100 jaar? Wie weet. Het zal er zeker niet slechter van worden.

Op 21 december publiceerde 2018 ik een blog dat beschrijft wat er kan gebeuren als het inderdaad lukt om lessen in persoonlijke communicatie op het curriculum te krijgen. Het verhaal heet: Durf te dromen>>