Anneke van Vliet over het lesprogramma

Van oktober 2017 tot en met januari 2018 werd het lesprogramma als pilot gegeven op ’t Bolwerk in Leiderdorp. Directeur Anneke van Vliet besloot al na zes lessen om lesprogramma ook in 2018 in groep 8 te geven.

Op vier december 2018 interviewde ik Anneke van Vliet over die keuze en haar ervaringen tot nu toe.

Kennismaken met het lesprogramma

Wil je zien hoe de lessen eruit zien? Even ruiken en voelen aan het materiaal? Geen probleem. Ga naar de pagina van het lesprogramma en registreer je. Je hebt dan direct toegang tot de gratis lessen van Communicatie is Alles.

Een paar highlights uit het interview

Kort gezegd was de reden om de lessen ook in 2018 te geven eenvoudig:

Positieve verhalen van de leerkracht, positieve verhalen van de leerlingen en veel positiviteit bij de ouders! Dus volgend jaar wéér in Groep 8.”

Haar boodschap gaat echter dieper. Anneke geeft aan hoe communicatie eigenlijk de core business is van een school, leerkracht, directeur en ook bestuur. Gek genoeg leren de professionals daar niet veel over en ook geven we kinderen die handvatten niet mee.

Dat was de belangrijkste reden voor Anneke om ja te zeggen tegen de pilot. Ze zegt letterlijk, “Het is nodig dat zo’n lesprogramma wordt ontwikkeld, en als wij daar aan mogen meewerken in de vorm van een pilot, waarom niet.

Aan de hand van de pilot waren er veel positieve verhalen. Natuurlijk was het niet perfect maar de grote lijn stond wel. En de kinderen vonden het hele leuke lessen. Vanuit pedagogisch oogpunt, lessen die nodig zijn. Omdat communicatie nu eenmaal zo’n belangrijk element is in het leven.

“Het geven van de lessen is makkelijk. Frederique geeft ze met veel plezier. Ze vindt het altijd jammer als er iets tussenkomt, en de leerlingen ook. Het vergt natuurlijk enige voorbereiding maar die is minimaal. Elke leerkracht kan de lessen geven  met behulp van de online omgeving die je tot je beschikking hebt.”

Inmiddels zijn de lessen op het Bolwerk al in volle gang. Dit keer worden ze gegeven door de leerkracht van Groep 8, Frederique Kleverlaan.

Lesprogramma Communicatie is Alles >>