Frederique Kleverlaan over Communicatie is Alles

Frederique Kleverlaan is leerkracht op ’t Bolwerk in Leiderdorp. Bekijk haar ervaringen met het lesprogramma hieronder.

Wil je kennismaken met het lesprogramma?

Wil je zien hoe de lessen eruit zien? Even ruiken en voelen aan het materiaal? Geen probleem. Ga naar de pagina van het lesprogramma en registreer je. Je hebt dan direct toegang tot de gratis lessen van Communicatie is Alles.

Highlights interview Frederique Kleverlaan

Prachtig om te zien is de oprechte verbazing bij Frederique als ze verteld over haar kennismaking met het lesprogramma.

“Ik dacht, daar geven we eigenlijk helemaal geen les in, wat handig. Toen ik het boek ging lezen dacht ik, dit missen we al heel lang. Hier gaan ze zoveel aan hebben.”

Ook over het geven van de lessen is Frederique enthousiast. Ze zegt:

“Ik ben heel enthousiast. Het werkt, de klas is enthousiast, ouders beginnen ook enthousiast te worden en inhoudelijk vind ik het gewoon echt heel sterk.”

Maar hoe zorg je als leerkracht dat je de lessen kunt geven. Het is toch weer een onderdeel wat “erbij” moet. En er is al zoveel. Gelukkig heeft Frederique goed nieuws voor leerkrachten die willen starten.

“Je wordt goed voorbereid op de lessen, op de website staat alles wat je nodig hebt. Met een middagje inlezen, kun je de lessen geven.”

Het belangrijkste is natuurlijk: wat doet het met de leerlingen.

“Ze zijn enthousiast. Ze beginnen elkaar te vertellen hoe je het beste kunt communiceren. Ik hoor de CommunicatieLadder af en toe voorbij komen. Hun woordenschat (met betrekking tot communicatie) wordt groter en gaan ze ook naar elkaar gebruiken.”

Het leuke is dat het lesprogramma niet alleen kinderen helpt maar dat je er zelf ook iets aan hebt. Op de vraag, “Doet het ook iets met jezelf?”, zegt Frederique.

“Ja. Je wordt toch weer bewust van hoe je met elkaar praat, hoe je dingen overbrengt, je herkent situaties uit de lessen.”