Daniel Goleman (7 maart 1946)

Daniel Goleman - Emotionele & Sociale intelligentieGoleman is een Amerikaans, psycholoog, schrijver, wetenschapsjournalist en spreker. Hij maakte het begrip emotionele intelligentie bekend bij het grote publiek met het gelijknamige boek dat gepubliceerd werd in 1995. De kern is dat je IQ niet zaligmakend is, maar dat het vooral je emotionele intelligentie is die leidt tot het behalen van doelen en welzijn (gelukkig worden). 

Goleman schreef in 2007 het boek Social Intelligentie, waarmee hij voortborduurde op z’n eerste boek. Nu alleen in de context van meerdere breinen die met elkaar de interactie aangaan.

Meer informatie >> Biografie op Daniels website
Wikipedia >> Daniel Goleman

Daniel Goleman over Social Intelligence

Een mooie lezing die Goleman gaf op het hoofdkantoor van Google. Een uur van je tijd maar elke minuut waard.

Daniel Goleman en Communicatie is Alles

Toen ik het lesprogramma en bijbehorende boek schreef, was één van de belangrijkste uitgangspunten: we moeten de Emotionele Intelligentie van kinderen veel meer ontwikkelen.

We leren onze kinderen zoveel nutteloze informatie dat het bijna lachwekkend is. Begrijp me niet verkeerd, leren is belangrijk, ook het leren van feitjes. Maar ons systeem is compleet doorgeslagen naar de kant van het IQ en het meten van de progressie in IQ. Terwijl we in verhouding bijna niets doen aan het trainen van emotionele intelligentie. Te moeilijk om te meten waarschijnlijk, en niet waar.

Alle onderzoeken van Daniel Goleman zelf evenals de onderzoeken die hij aanhaalt, zeggen hetzelfde. Emotionele en Sociale intelligentie zijn belangrijker dan het IQ. Natuurlijk is je IQ ook belangrijk, maar het is meer een ondergrens om mee te kunnen doen op een bepaald niveau.

In het lesprogramma vind je verschillende hoofdstukken die handelen over emotionele intelligentie. Zoals in de hoofdstukken: De kracht van woorden, Wat je zegt, is niet het belangrijkste en Wees een positief spreker. Daarin leren kinderen om meer te doen met emoties. Van degene met wie ze in gesprek zijn maar zeker ook de emoties die ze zelf voelen.

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Wil je op de hoogte blijven als ik nieuwe artikelen en leuke onderzoeken toevoeg? Meer horen over de ontwikkelingen bij Communicatie is Alles? Vul je gegevens in en ontvang de updates.