Sir Kenneth Robinson

Over hoe scholen creativiteit de kop indrukkenSir Keneth Robinson is een Brits auteur, spreker en internationaal educatie-adviseur voor overheden, educatieve instellingen en non-profitorganisaties. Hij was lang professor in kunstscholing voor de universiteit van Warwick en is nog steeds professor Emeritus aan diezelfde instelling. 

Als je én zin hebt om geïnspireerd te raken, én graag een beetje lacht, dan moet je zijn lezingen bekijken. Sir Ken komt uit een arbeidersgezin in Liverpool en heeft humor van het niveau Ricky Gervais (Ricky is beter hoor, maar dat is dan ook z’n vak). Hij is behept met die typisch Britse droge humor. Maar belangrijker nog dan het lachen is de inspiratie die je zult vinden in zijn woorden. 

Sir Ken heeft ontzettend veel betekend voor de educatieve sector en weet precies wat er mis is. Een belangrijke video, z’n doorbraak bij het grote publiek, is “Do schools kill creativity?”. Ik plaats hem even verderop op deze pagina. Ik heb geen gebruik gemaakt van onderzoek van Ken Robinson maar voor mij is hij een inspiratie om vooral door te gaan met de ontwikkeling van Communicatie is Alles. 

Wikipedia >> https://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Robinson_(educationalist)
Website >> http://sirkenrobinson.com 

 

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Schrijf je in voor meer kennis over communicatie

Wil je op de hoogte blijven als ik nieuwe artikelen en leuke onderzoeken toevoeg? Meer horen over de ontwikkelingen bij Communicatie is Alles? Vul je gegevens in en ontvang de updates.

Sir Kenneth Robinson TED talk: Do schools kill creativity?

Sir Ken en Communicatie is Alles

De kritiek die Kenneth Robinson heeft op de huidige schoolsystemen, is dat ze zijn ontwikkeld tijdens de opkomst van de industriële revolutie, zijn gevormd naar die tijdsgeest en tot op heden niet zijn aangepast. De grote focus op vaardigheden rondom cognitieve intelligentie is een van de meest zichtbare uitingen daarvan.

Waarom niet meer aandacht voor creativiteit? Waarom niet meer aandacht voor sociaal emotionele vaardigheden? Stel de vraag: welke vaardigheden zijn eigenlijk het meest belangrijk als mensen in een complexe maatschappij moeten functioneren? Scheikunde zal niet hoog op de lijst staan. Met alle respect voor dat prachtige vak natuurlijk maar het is alleen logisch om te leren, als dat je vak wordt of je passie is.

Sociaal Emotionele vaardigheden blijken veel belangrijker voor succes (je doelen bereiken dus). Sociale vaardigheden zijn ook het meest belangrijk voor het onderhouden van relaties. Een vaardigheid die tot nu toe sowieso ontbrak op scholen is persoonlijke communicatie. Want wie leert kinderen om goed te communiceren. Als je geluk hebt, krijg je iets mee van je ouders of je leerkracht. Maar veel kinderen hebben dat geluk niet. Vandaar het lesprogramma Communicatie is Alles. Ik hoop dat Sir Ken er ooit kennis mee zal maken. 🙂