Carol Dweck
Carol Dweck studeerde in 1967 af aan het Barnard College en behaalde in 1972 een doctorsgraad aan de Yale-universiteit. Zij doceerde aan de Columbia-universiteit, Harvard-universiteit, en de Universiteit van Illinois te Urbana-Champaign voordat zij in 2004 toetrad tot de faculteit van Stanford.
Grootste verdienste is haar werk op het gebied van Fixed en Growth Mindset in relatie tot persoonlijke groei. Ze schreef in 2006 het boek Mindset: The new psychology of succes. Haar grondstelling is dat er twee typen mensen zijn: mensen die geloven dat hun vermogens vastliggen vanaf hun geboorte en mensen die geloven dat alles te leren valt door hard werken.
De laatste groep mensen heeft een zogenoemde Groei mentaliteit of Growth Mindset. Zij geloven dat falen onderdeel is van het leerproces en laten zich hierdoor niet ontmoedigen. De groep mensen met een Fixed Mindset of gefixeerde mentaliteit gaat er vanuit dat alles vastligt in de genen. Als iets mislukt, zullen ze eerder opgeven. Daarmee doen ze zichzelf tekort.
Psycholoog Stephanie FryBerg deed, op basis van de Growth & Fixed Mindset, een prachtig onderzoek met Native Americans in de staat Washington.
Meer informatie >> https://nl.wikipedia.org/wiki/Carol_Dweck
Website Mindset >> https://mindsetonline.com
Video Carol Dweck at Childx 2018
Carol Dweck en persoonlijke communicatie
Het werk van Carol Dweck is natuurlijk ook belangrijk binnen persoonlijke communicatie. Kinderen met een fixed mindset zullen minder snel geneigd zijn om contact te maken. “Het is zoals het is, niets aan te doen.”, denken ze. Maar juist door wel contact te maken, kunnen ze groeien. Door contact te hebben, krijgen ze inzicht in de mogelijkheden die op hun pad liggen.
Daarom is het zo belangrijk om kinderen kennis te laten maken met deze levenshouding. En natuurlijk is het af en toe eng, natuurlijk weet je niet welke reactie gaat krijgen als je jezelf openstelt. Maar als je inziet dat falen onderdeel is van leren, is dat geen probleem. Zo leer je ook weer welke personen wel bij je passen en welke niet.