Richard Davidson 12 december 1951
Richardson is professor in psychologie en psychiatrie aan de Universiteit van Wisconsin-Madison. Hij is ook oprichter van het Center for Healthy Minds. Z’n onderzoeken richten zich vooral op het vinden van de manier waarop emoties in onze hersenen gevormd worden. Wat maakt mensen gelukkig en ongelukkig? Daarnaast onderzoekt hij op welke manieren we het brein kunnen helpen om zich beter te voelen. Hij is een fervent voorstander van meditatie, waarover hij met z’n collega Daniel Goleman het boek Altered Traits schreef.
Davidson stelt dat geluk een vaardigheid is en dat je, net zoals elke andere vaardigheid, je hersenen moet trainen om gelukkig te zijn. Mindfulness speelt daarin een belangrijke rol. Hij onderzocht vooral of en hoe de circuits in onze hersenen kunnen worden veranderd. Met als doel gelukkiger te zijn.
Hij maakte de term neuroplasticiteit populair. Neuroplasticiteit houdt in dat we in staat zijn om onze brein te veranderen door te trainen en zo ons welzijn te vergroten. Het is gebleken dat het tot op hoge leeftijd mogelijk is om nieuwe neurale circuits aan te leggen in de hersenen. Die nieuwe circuits kunnen mensen helpen om prettiger in het leven te staan en meer te bereiken.
De onderzoeken van Richardson zijn dus in lijn met de Growth Mindset van Carol Dweck.
Wikepedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Davidson
Center for Healthy Minds: https://centerhealthyminds.org
Video over welzijn
In onderstaande video legt David Richardson uit wat vier belangrijke pijlers zijn van welzijn / geluk. Hij stelt dat welzijn een vaardigheid is die je kunt trainen en onderzoek toont aan dat dit daadwerkelijk zo is.
Welzijn en Communicatie is Alles
Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om onszelf gelukkiger te maken. Waarbij “gelukkig zijn” niet gezien moet worden als iets wat we 24/7 kunnen ervaren. Het zijn soms maar kleine vluchtige momenten van simpelweg opperste tevredenheid. De oorzaak is niet altijd aanwijsbaar maar vaak vinden ze plaats als “alles lekker loopt”, je niet teveel zorgen hebt en dingen lukken.
Om te zorgen dat alles lekker loopt, moet je goed communiceren. En om goed te communiceren moet je begrijpen hoe groot de rol van emotie is in onze communicatie. In het lesprogramma maken leerlingen kennis met emotionele intelligentie. Hoe goed kun je iemands emoties lezen, sta je open om te helpen en hoe goed herken je je eigen emoties. Ook leren ze dat je deze vaardigheden tot op hoge leeftijd kunt trainen.