Visie

Heel veel kleine maar ook hele grote problemen ontstaan door slechte communicatie.

We zijn daardoor met z’n allen veel tijd kwijt aan eenvoudig oplosbare communicatieproblemen.

Dat is zonde, want daardoor halen mensen niet alles uit het leven wat erin zit. Zeker omdat de problemen vaak bij de basis hadden kunnen worden voorkomen.

Dat is niet alleen een invididueel probleem maar ook een maatschappelijk probleem. We werken immers allemaal in teams op scholen, in het bedrijfsleven, bij de overheid, waar dan ook. Als we alle kleine communicatieproblemen voorkomen, hebben we meer tijd over voor andere zaken. Belangrijkere zaken.

Stel jezelf de vraag: hoe zou de mensheid eruit zien over 100 jaar, als we al die slechte communicatie voorkomen?

Antwoord: dan is er minder klein en groot persoonlijke leed, presteren mensen makkelijker en beter en gaan teams effectiever en efficiënter samenwerken. Hierdoor wordt de maatschappelijke basis voor volgende generaties kinderen steeds stabieler.

Vind je de paragraaf hierboven te idealistisch? Misschien heb je gelijk. Te dromerig? Zou best kunnen.

Maar ik vind dat we het aan onszelf verplicht zijn om jonge mensen de basisvaardigheden van communicatie te leren. Zo zetten we ze steviger in de wereld en geven we ze meer kans op een gelukkig en succesvol leven.

En over 100 jaar? Wie weet. Het zal er zeker niet slechter van worden.

Op 21 december publiceerde 2018 ik een blog dat beschrijft wat er kan gebeuren als het inderdaad lukt om meer lessen in persoonlijke communicatie op het curriculum te krijgen. Het verhaal heet: Durf te dromen>>